Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A zsákmányszerzés jól teljesít

2014.02.22. 12:39 :: Saman

Mielőtt elmenekültem az országból, az utolsó egyik nagy projektem a "Munkahelytermetés.hu Program" volt.

Áttekintettük az évi 1000 milliárdos EU forrás munkahelyteremtési és vidékfejlesztési részét és egy rendszerező elv szerint könnyen áttekinthetővé tettük a szociális szakma számára az 55 féle újonnan kialakult munkahelytermetést támogató intézmény-dzsungelt.

Minden részletnek az ismerete egyre nagyobb sokként ért.

Legutóbb azt írtam a blogomban, hogy az EU Közös Agrár Politika, aminek az a deklarált célja, hogy fenntartsa számos területen a vállalkozások biztonságát és a mezőgazdaságból élők magas keresetét az minálunk fordítva kezd el működni.

Berettyóujfalu határában egyetlen ember kezében öszpontosul a 3000 hektár és a bérszinvonal is 15 éve menetel lefelé! Az ilyen kirekesztő folyamatoknak meg is van az ára az életvilágban! Ha 30 család helyett 1 lesz biztonságban, az nagy társadalmi szinten óriási problémákat okoz!

Ezek a kirekesztő és versenykorlátozó folyamatok a magyar életszinvonalat levitték a béka feneke alá! Amikor iskolai szociális munkás voltam 10 éve, már akkor elképesztő gyerekszegénységet láttam még Pesten is, de mondjuk Laki László egy tiszazugi kutatásánál felhívta a figyelmet arra, hogy a 16-24 éves korosztály családjában a szülők generációja 60%-ba érintett munkanélküliség ügyben és ezen esetek 80%-ában mindkét szülő munkanélküli!

A nol cikkben szereplő reálbér ábra, akkora hatalmas kamu, hogy ekkora gurításokat még a Rákosi vagy Kádár eget átfestő propaganda gépezete sem engedett meg magának soha!

realkereset.jpgSzakmai vitát kellene folytatni arról, hogy miért hazudik a KSH és a kormány! Ha módszertani baj van, akkor módszertani válaszokat kellene adni, mert a reálkereset egy elképesztően fontos mérő pont! Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy szánt szándékkal vakok legyünk ebben a kérdésben!

A KSH adatai szerint az elmultnyócév és az orbánizmus kiteljesedése, az egy aranykor, miközben a valóságban ez a "csirkefarhátos korszak" beköszöntése, ahol a tanári vagy rendőri fizetésből már semmi esély nincsen a középosztályi életmód fenntartására!

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe az elmult kormányciklusban és az előző választási kampányban azzal a "nem kell azt levágni, leszárad és leesik magától" társadalompolitikával állt elő, hogy ha már összeomlás szerűen durván csökken a reálbér, és mi, /civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe/ amúgy is szakmailag és emberileg alkalmatlanok vagyunk arra, hogy ezzel bármit is kezdjünk, akkor mondjuk azt a célkitűző funkciónk felemlegetésénél, hogy az tulajdonképpen jó lesz a társadalomnak ha a kínai bérszinvonalat bevezetjük, mert akkor több lesz a munkahely!

A Kádár féle propagandagépezet a Bős-Nagymarosi vizierőmű hatástanulmányaiban látta leírva, hogy a Dunában élő halak nagyrésze eltűnik, kipusztul és pár apróhal faj felszaporodik majd.

Amikor egy feketelelkű ideológus érdekcsoport át akarja kúrni a saját népét, olyankor egy ilyen tanulmányból kiemelik azt a részt, hogy :

" A HALAK FEL FOGNAK SZAPORODNI!!!" Halle lúúúúja Glóóóóóória! Éljen Gyurcsány! Meg Szálasi! Meg Orbán! Meg Rákosi! Meg az ilyenek!

 A munkabér körül azért alakult ki a megélhetési minimum és a minimálbér körüli közfigyelem, mert a munkabérnek a civilizált országokban van egy olyan funkciója, hogy az emberek a bérből produkálják munkaképes állapotba önmagukat és a családjukat, beleértve az eljövő generációk munkaképes állapotba hozását is! Miután az önellátó élelmiszer termelést tömegével szüntettük meg, különösen az elmúlt 20 évben elképesztő mértékben folytattunk pogoromot a kiskert és baromfiudvar ellen, így az emberek, a modernizáció "munkabér" nevezetű intézményességre alapoznák az életszinvonaluk alakulását. Az önellátás hellyel közel nyomtalanul eltünt, szerepe leértékelődött!


A tanárok tudnának arról a törésvonalról beszélni, ami a ezen a reálbér ábrán van!

Kedves tanárok!

Nyilatkoznátok arról, hogy 2000-es évtől kezdve hatszor olyan könnyű egy osztálykirándulást meghirdetni, vagy a gyerekeknek egy idő óta érezhetően semmi gondja mondjuk egy szalagavatós ruha szabójának a kifizetése!!!

Ti is látjátok ezt a fantasztikus változást?

Egy ismerősöm pont erről az "aranykor" időszakról küldött nekem egy levelet! Mivel a Rákoskeresztúri Családsegítő meg Kőbányai, ma már nem vezeti az alternatív infláció számítási könyvelését, így jobb hijján ez az alternatív számítás jelent független tükröt.

A dolog úgy született, hogy egy iskolai gazdasági ügyekkel foglalkozó kollega talált egy 5 éves TESCO számlát és megvette ugyan azokat a termékeket!


"Sziasztok,

találtunk egy hét évvel ezelőtti tesco 2005 márciusi számlát pakoláskor. És a tegnapit is elővettem

Kis ízelítő:
Kenyér 1 kg 133 Ft most kb 269 (megjegyzem tegnap akciósan 129-ért vettünk a tecsóban)
cukor 1 kg 179 Ft ma 300 Ft
Füstli 4 db-os 169 Ft (1207 Ft-os kilóár) ma 373 Ft
Zewa 10*10db-os zsepi 225 Ft, most 369 körül 

400 ml-es Lifebuoy tusfürdő 499 Ft (ma akciósan 800 Ft

majoranna 23 Ft ma 40
kukorica konzerv 68 ft, most 125 Ft
sajt 1 kg 890 Ft ma akciósan 1190 Ft

Összesen 1-1 db-ra számolva:
2005 márciusi kosár: 2186 Ft 
2012 januári kosár: 3466 Ft

A hivatalos inflációkkal számítva a 2005-ös kosár értéke ma 3106 Ft lenne.. Ez több, mint 10%-kal több. Pedig hús nincs is benne (hacsak a füstliben nincs mégis valamennyi :)

Megjegyzem: a 2005 január 1-i H1-es besorolású közalkalmazotti bruttó bér: 115.200 Ft, nettó: 83.731 Ft, 
A mai 2012-es: 129.500 Ft, nettó 84.495. Ft
Tehát miközben az árak a fenti kosárban átlag 58,5 %-kot emelkedtek, a közalkalmazotti bér kevesebb mint 1%-kot. Valójában semennyit, hiszen azóta megszűnt a 13. havi bér: tehát a H1-esnek akkor a havi átlagos nettója a plusz egy havi bért is beleszámítva 89701 Ft volt, vagyis nominálisan is esett a bér majdnem 6%-kot ugyanebben az időszakban. 

Vagyis a mai H1-es fizetésből fele annyit sem lehet a fenti (szerintem nem igazán luxus) élelmiszerekből vásárolni. Persze tudom, hogy mindenki inkább számítógépeket vesz, és azok olcsóbbak lettek :)

További hivatástudatot és szép napokat kívánok!"

 

Olyan év nem nagyon van, amikor nem megy az öntömjénezés a reálkereset alakulásáról, meg a dobpergés itt a Népszabadságban hogy minimum ugyan annyit emelkedtek a keresetek, de inkább többet, mint az infláció!

Közben a véres valóság az az, hogy hellyel közel stagnáló nominális bérszinvonal mellett, a pénz durván elveszítette a vásárlóértéke felét!

Ez a piacon azt jelenti, hogy hiába csak 500.000 ember menekült el az országból és nem 5 millió, a fizetőképes kereslet megfeleződöt!!

Ennek piaci hatása is van! Fele annyi a fogyasztás! Ez persze nem ennyire drámai, de az, amit ezen a reálbér ábrán látunk, az akkora nagy hanta, hogy ez elképesztő! Csak abban az esetben lehet statisztikailag igaz ez a kép, ha a szupergazdagok jövedelmének exponenciális emelkedése statisztikailag ellensúlyozza a tömegek elszegényedését! Ha zéró összegű játszmáról van szó, abban az esetben nem túl nagy hazugság ez az adat! Szakmailag akkor is nagyon nagy gáz!

A civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe, és a KSH-ban, és az szerkesztőségekben ülő pincsikutyáik azt a modellt erőltetik a magyarokra, hogy dolgozzanak 1 forintért havonta!

Ettől a modelltől pontosan azt várják, mint a dunai esetben a szeméthalak felszaporodásánál!

Elvileg ezesetben, ha akad olyan normálatlan büdös bunkó kapitalista, aki elhiszi, hogy a munkás messze a "munkaképes állapotba hozom magam a fizetésemből" bér alatt is elmegy neki és dolgozik, akkor abban az esetben a munkahelyek száma éppen úgy felszaporodna, mint a betoncsatornává varázsolt dunameder szeméthalai!

De valami miatt, a MUNKAHELYTEREMTŐK NEM DŐLTEK BE ORBÁN EZEN REMÉNYÉNEK! Nem jöttek létre munkahelyek még akkor sem, ha a magyar munkás fele annyiba kerül mint 5-10 éve! Ez nem lehet zéró összegű játszma! Ennek a "szociálpszichológiai kísérletnek, ami a magyar bér kilugozása, csak nemzeti szintű bukta lehet a vége! Ez hatalmas vesztes vesztes örvénybe sodorta a gazdaságot! Legalább 20 év lesz ebből kivergődni!

A rabszolgasorsnak ára van! Most a héten, mesterlövészek tudatosan szíven lövöldözték a tüntetőket! A Putyinizmus így folytat "társadalmi vitát" az emberekkel!

A gyermekeink, az emlult 20 évben messze nem kaptak tőlünk olyan biztonságot, mint amilyet a Kádár rendszerben élő szüleinktől mi kaptunk!

Most, hogy otthon voltam szabadságon, a keresztanyám, aki most érte el a nyugdíj korhatárt, kiszámolta, hogy amikor ő a sörgyárban dolgozott, akkor 1000 Ft-os órabérrel hagyta ott a céget. A fia, aki ugyan abban a gyárban dolgozik, ma, 10 évvel később, 500 Ft-os órabéren van! Ami, ha reálkeresetnek nézzük ezt a történetet, akkor, ha pontosan akarunk fogalmazni, ha a nevén nevezzük a gyereket, mondjuk, ki hogy negyed annyiért dolgozik!

Így követik egymást a generációk életszinvonal ügyben! Nem egy jobb keretalkotó sikerességet vettünk át az előző generációktól, hanem egy csődtömeget!

Az unokatesóim folyton azzal nyaggatnak, hogy készítsem fel őket arra, hogy ők is nekivághassnak a nagyvilágnak, mert azt tapasztalják, hogy a piacon elérhető bérszinvonal az a 80-130 ezer Ft közötti netto, amiből lehetetlenség fenntartani a családot, még akkor is, ha nincsen lakás hiteles horror történettel megterhelve a családi kassza!

A Világgazdaság megtartotta szokásos évnyitó konferenciáját, ahol az egyik előadó összehasonlította a hazai GDP növekedési adatokat a többi Visegrádi ország teljesítményével.

A konferencia szervezőinek ezután egyetlen dolgot kellene tenniük – mondta a szünetben az egyik résztvevő üzletember. – Idehívni az elmúlt 10-20 év összes elérhető miniszterelnökét, gazdasági és pénzügyminiszterét, jegybankelnökét, kormánypárti vezetőjét és szembesíteni őket ezzel a grafikonnal. Magyarázzák meg, mert nem értjük: miként lehet, hogy a többi kelet-közép-európai ország átlagos növekedés üteme 2004 és 2012 között 29,8 százalék volt, a magyaré meg 2,9 százalék?”

Lapzárta után érkezett:

realjov.jpg

 

20 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr455826645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2014.02.23. 12:49:24

Az ilyen típusú felvetéseket soha nem értettem, hiszen elég a megértéshez saját háztartásunkhoz, vállalkozásunkhoz fordulni.
Próbáld ki. Hitelből pörögsz, aztán persze ott a csőd, vállalkozásodnak annyi, mehetsz külföldre.

Csak azt nem értem, ezért miért Orbánékat hibáztatod. Gondolod, hogy Gyurcsányék alatt hülyére keresték magukat a sörgyári melósok? Miért nem ment el csúcsprogramozónak, ott nem csökkent negyedével a bér, hanem nőtt a duplájára.

Persze elég a posztba helyenként beleolvasni ahhoz, hogy értelmetlen legyen minden vita a szerzővel, értelmetlen Orbánfika.

dr kíváncsivagyok 2014.02.23. 13:02:43

@♔bаtyu♔:
Mindenhol ott vagy ? Te szarfaszú barnanyelvu fideszgyík....
Téged jól fizet a felcsuti suttyó ?

Dolgozónép 2014.02.23. 13:23:39

@dr kíváncsivagyok: persze, hogy jól fizeti. Azért van ennyi ideje a trollkodásra.

MACISAJT 2014.02.23. 13:25:34

Miért tart itt ez az ország?
Vegyük például az adó, konkrétan a személyi jövedelemadó kérdését.
Itt van a struktúra:

index.hu/chart/2013/10/25/4_szazalek_fizeti_az_szja_negyedet/

Egyrészt megállapítható hogy alig valaki fizet adót(azok pedig akik általában a leghangosabban pofáznak hogy "de az én adómból", azok általában minimálbéres vállalkozók)- és akkor a félmilliós segélyes cigányságról, és a kétmilliós nyugdíjas táborról aki 1990 előtt dolgozott, viszont a TB befizetéseik nyomtalanul eltűntek a nagy büdös állampárti kasszában még nem is szóltam...)

Tetszik akarni tudni mire elég az évente befizetett ÖSSZES személyi jövedelemadó?
A korábban felvett hitelek KAMATAINAK éves visszafizetésére.Ennyi.
A magyar állampolgárok kisebbik része, az amelyik egyáltalán hajlandó vagy kényszerből fizet valamennyi személyi jövedelemadót...az semmi mást nem tesz mint , a magyar állam önzetlen közvetítésével egy az egyben "KAMAT" címszóval külföldi bankoknak, alapoknak és szervezeteknek fizet.
Magyarán:teljes egészében nekik dolgozik.

Ahogy Kohn bácsi mondta Ferihegyen:"ügyes".
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/gigantikusak-a-kamatkiadasok-413300

sanyix 2014.02.23. 13:33:18

@dr kíváncsivagyok: egyszer megbeszélhetnétek hogy mennyit kaptok, kíváncsi lennék hogy a fityisz vagy az az összefosás fizet jobban :)

Mérges 1234 2014.02.23. 14:59:00

@♔bаtyu♔:

De a fenti posztban alig van benne az Orbánizmus, annyit mond a posztoló, hogy 2004 és 2012 között jutottunk ide.

De nem az a lényg, hogy ki miatt, de ténylg szarban van az ország a gazdaság, és ezt először be kellene ismerni, hogy meg is tudjuk javítani.

Az a nagy baj, hogy az elmúlt 4 évben sem javult szinte semmit a helyzet, nem is romlott jelentősen, de a magyar gazdaság 12 éve egy helyben totyog.....

zobod 2014.02.23. 15:04:13

@Mérges 1234: a többi K.E.-i ország hozzánk képest elég alacsony bázisról indult (a csehek és szlovének nem bővültek 30%-ot egyébként). A következő nyolc-tíz évben biztos nem fognak már közel 30%-ot növekedni.

A reálbér csökkenésről meg annyit, hogy látod hova vezetett a kétezres években a fedezet nélküli bérkiáramlás, főleg a közszférában.

yatumux 2014.02.23. 15:20:48

No nézzük meg azt a grafikont.

Mikor szakadtunk el a többiektől?

2005-től ki volt már egy jó ideje kormányon MSZP

Megjegyzem a grafikon dinamikája most követi az átlagot.

Mióta ? Fidesz óta.

A kedves szerző írásából kiérződik a magas fokú szakmaiság :)))

Elmenekültél? :)))

Mesélj! Van feleséged, gyereked, szüleidről gondoskodik valaki vagy ők is elmenekültek? :) kamugyár :)))

És mivel foglalkozol hol is ? :) nyomj egy cv-t! :)))

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2014.02.23. 16:09:03

Nem értjük, nem értjük... Akadékoskodsz itt össze vissza. Figyelj, így teljesen kilógsz a Nerből!
Félretéve a tréfát, én azt nem értem, hogy a többség miért nem látja magától, amit itt leírtál?
Valahol olvastam egyszer, hogy itt akkor lesz érdemi változás, amikor a hülyék rádöbbennek, hogy hülyének nézik őket. Akkor viszont földscsuszamlás szerű lesz, mármint a változás.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.02.23. 16:16:31

@yatumux:

Ennyi..
Azért 2005-től elemez a poszt író, mert ott látványosan megugrottak az árak, az emberek eladósodása, és a munkanélküliség elszabadulása.. Hála az MSZP-nek.

2010-től már ugyanazok a GDP növekedési adataink nekünk is, mint a szomszédoknak, szemben az elkúró MSZP kormánnyal.

A foglalkoztatási, inflációs és hiány adataink pedig sokkal jobbak, mint a többieknek.

anyahajókabinajtóhajtogató 2014.02.23. 16:52:48

A

f
i
d
e
s
z

k
u
r
v
r
a

l
e

l
e
s
z

v
á
l
t
v
a
.

baldoc 2014.02.23. 17:09:31

Nézzétek meg Janukovics menekülését, lassan ez lesz Orbán opciója is, különösen ,ha nyer április 6.-án!

röhögő 2014.02.23. 17:47:42

@♔bаtyu♔: Előnyben vagy. Neked nincs agyad, nincs mit szétszívassunk.

röhögő 2014.02.23. 17:49:06

@yatumux: Mi van yatumux? Benne vagy még az üzleti élet "sűrűlyében"? :-))
A birtokos rag használata megy már?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2014.02.23. 17:49:11

@baldoc: Igen, fog itt még Orbán menekülni, persze, ha hagyjuk!

Megoldó 2014.02.23. 18:46:27

Ezért gondolom én hogy a politikai elit kiirtásával megoldhatóak ezek a gondok.
Egy irtás után a következők már tudnák, hogy nem következmények nélküli az ország lerablása...
Mert így csak egyre gátlástalanabbul rabolnak az egymást követő kormányok.

M. Péter 2014.02.23. 18:51:28

A cukor mért 300Ft? Tescoban 215Ft/kg a Sovereign cukor, amelyről az áfacsalással kapcsolatban írtak sokat, de van másfajta is 219Ft-ért.

tobias2 2014.02.23. 18:56:05

"Munkahelytermetés.hu Program" Itt hagytam abba az olvasást.

Vizilabda 2014.02.23. 19:51:13

Tele van az Orbán pelusa. Már helikopterrel deríti fel a felszabadító II. ukrán frontot.
süti beállítások módosítása