Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

"Ne pofázz bele kisanyám!"

2013.09.24. 12:15 :: Saman

Anno 11 éves koromban vettem egy kutyát és a kiképzéshez elkezdtem kutyás könyveket olvasni. Véletlenül Konrald Lorenz "Ember és a kutya" című könyve jutott a kezembe, ahol a szerző nagyon képiesen leírja, hogy az állatok miért agresszívak, mi a funkciója az egyes agresszió típusoknak stb.

A második világháború után Lorenz vette a fáradtságot és az Agresszió című könyvében rávetítte az emberi viselkedésre az etológia modelljeit.

Van-e nálunk territoriális agresszió? Ételért vagy partnerért kitört torzsalkodás? Csoportunkat családunkat védő indulat?

A közéletben ennek a nézőpontnak hihetetlen relevanciája van?

Mi késztet egy PÁRT parlamenti képviselőjét arra, hogy arról beszéljen egy másik párt parlementi képviselőjének, hogy NE BESZÉLJEN! 

A "MIT POFÁZOL BELE KISANYÁM" - egy ilyen esettanulmány.

"Az ügy előzménye, hogy Szél Bernadett LMP-s képviselőnő a Parlamentben mondott hétfői napirend előtti felszólalását – amelyben a kiemelt beruházásokról, így például a Normafa-projektről és annak visszásságairól beszélt – azzal a mondattal zárta: „a kormány először üt és csak azután kérdez”. Erre az utolsó tételre reagált a fideszes Tasó László félhangos bekiabálással, hogy: „csak téged”. Ez utóbbit Ertsey Katalin LMP-s képviselőnő hallotta és osztotta meg az érintettel, aki az interneten számolt be az újabb verbális inzultusról.

Szél Bernadett az eset kapcsán az Indexnek nyilatkozva később hozzátette: a „beszólás” után a parlamenti folyosón Tasó László „ordítva számon kérte, hogy mit írogatok már megint az Indexre”. A képviselőnő állítása szerint bocsánatkérésre és távozásra szólította fel a fideszes honatyát, aki tagadta, hogy beszólt volna a zöldpárti képviselőnőnek.

 

Tasó László ugyanakkor nem először tett botrányos megjegyzést, legutóbb a PM-es Szabó Tímeának „szólt be” az egyik ülésen, úgy fogalmazva: „mit pofázol bele, kisanyám?!”

Szél Bernadett sem először kapott sértő megjegyzést a kormánypártiaktól. Két héttel korábban Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár közölte a politikusnővel, hogy „attól, hogy szép, abból még nem következik, hogy okos”. A fideszes politikus akkor – az ellenzékiek felháborodása nyomán – sms-üzenetben elnézést kért az ökopárti képviselőnőtől.

Tasó László szerint azonban mindössze Ertsey Katalin uszító és lejáratására irányuló akciójáról van szó, amely alkalmas jó híréhez való jogának csorbítására, és amelyben tettestársa Szél Bernadett. A fideszes politikus úgy fogalmazott: „az elmúlt hónapokban világossá vált, a Bajnai-gerillaharcosok soraiba nemcsak megtévesztett diákokat, hanem LMP-zászló alatt a Parlamentben provokáló képviselőket is besoroztak. Egyértelmű a szándék, provokálni, uszítani, hergelni a társadalmat, nem engedni, hogy a magyar emberek ereje kiteljesedjen, és a várt összefogás további eredményeket hozzon.”

Közölte: „a minősíthetetlen, már második alkalommal a személyem ellen irányuló Ertsey-féle hazugságra épített támadást nem hagyom reagálás nélkül, beperelem az LMP-politikust”"

 


A fidesz és az MSZP felépítményben ennek központi jelentősége van. Ők olyan döntés előkészítési folyamatokat szoktak felépíteni, ahol még csak a véleményezés erejéig sem pofázik bele senki semmibe.

Ez a kommunikációs modell azonban több szempontból "érdekes".

Ha etológiai szempontból vizsgálom, akkor pl. ide kívánkozik Csányi Vilmos "Gondolkodnak-e az állatok? könyvének tanulsága. A szerző kifejti, hogy az állatok képesek olyan kognitív teljesítményekre, hogy számolnak, vagy bonyolult nyelven beszélnek egymással. 

Egy ponton azonban a modellező és beszélő ember eltér ezektől. Az ember, a beszéd útján KÉPES ÁTADNI A TAPASZTALATAIT MÁSOKNAK, VAGY AZ UTÓDAINAK.

 Ezt hívják úgy, hogy kultúra! Csányi Vilmos kultúra definíciója arról szól, hogy a beszéd útján átadott és működtetett "probléma megoldási algoritmusaink" alkotják a kultúránkat!

A "Ne pofázzál bele kisanyám", a magyarok totális kirekesztettsége a döntés előkészítési és értékelési folyamatokból ellentmond ennek az emberi sajátosságnak. Olyan világképben él és olyan kultúrát teremt, amely nem kíván építeni arra az erőforrásra, hogy mások gondolatai, nézőpontjai építőleg hathatnak az én gondolkodásomra, világlátásomra!

A magyar döntés hozatal olyan is! Van annak probléma megoldási algoritmus hozadéka, hogy ha nincsen társadalmi kontroll.

Ezesetben az adott ideológus érdekcsoport akadálytalanul azt tehet, amit csak akar! Hogy ez menyibe került?

A közösségi problémáink nézőpontjából kiindulva ez katasztrofális, de a KÖZGÉP vagy a FIDESZ és sógornői tagozata nagyon is hatékonyság elvűnek tartja ezt!

Nem egyszerűen arról van szó, hogy egy hímsoviniszta büdös bunkó paraszt a vicsorgás szintjén lépten nyomon lealázni próbál női képviselőket, ez nálunk tényleg ilyen. Csak a cimkézés más! Kinek- kinek más cimke van a homlokán arra vonatkozóan, hogy kinek miért kell totálisan ignorálni a véleményét!

Tetszőlegesen tessenek kinyitni egy kommentelés web lapot. Mi magunk egyszerű emberek is lépten nyomon neki eresztjük a másiknak a közbeszédben azt a modellt, hogy miért kell nem megtörténtnek nyilvánítani más embertársaink megszólalását!

Éppen ezért, ezen a részvételi demokráciával foglalkozó blogon nem egyszerűen az intézményes kommunikációs deficitekről írok, hanem számtalan nézőpontból nekiesek annak, hogy a kultúra kritika nézőpontjaival elemezzem azt a kérdést, hogy "hogy csináljuk?" hogyan termeljük újjá a kirekesztő Magyarország napi gyakorlatát!

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr75531117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2013.09.24. 15:12:52

A skandinavok es nemetek alapvetoen egy egyuttmukodesen alapulo tarsadalom, ezert is sikeresek ezek a tarsadalmak.
Egy ne pofazz bele kisanyam stilussal az embert fel sem vennek ilyen nemzetisegu cegekhez, ugyanis ez a fajta viselkedes szellemi es mentalis alsobbrenduseget tukroz.

Amig a magyarok olyan vezetoket valasztanak aki szellemileg es mentalisan alsobbrenduek akar a regios (cseh, szlovak, lengyel) de nem is beszelve a ny-europai vezetokhoz kepest, addig a magyarsag szellemi es mentalis elmaradottsaga csak novekedni fog a fent emlitett nepekkel szemben, es emiatt a gazdasagi lemaradottsag is novekedni fog.

Jol pelda, a finnek az oktatasban hisznek es oda toljak az eroforrasokat, a fidesz meg a fociban.

♔batyu♔ 2013.09.24. 15:17:14

Túl van ez dimenzionálva. Beszólnak egy LMP-s képviselőnek és tele van vele a net és mindenki mondjon le.

-JzK- 2013.09.24. 15:21:06

Mielőtt megjelennek a "nőgyülölőző" feminista szarháziak: www.ferfihang.hu

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.24. 15:30:16

@♔batyu♔:
"Túl van ez dimenzionálva. Beszólnak egy LMP-s képviselőnek"

Ha egy fityeszesnek szólna be egy szoci, te lennél a legjobban felháborodva, de sebaj.

doktor.dikhed 2013.09.24. 15:31:47

@♔batyu♔: Nőverés, női képviselők nyilvános megalázása a kampányban, beszólások a másik nemét illetően...
Ez tendencia. Ez nem pártellentét. A FIDESZ sajnos - a szegények mellett - másodrendű állampolgárként kezeli a nőket.

Pan Modry 2013.09.24. 15:31:56

@♔batyu♔:

a beszolas az a kocsmai szint, egy cegnel ilyen beszologatasokert meg alsobb szinten is fegyelmi esetleg kirugas jar, felsobb szinteken meg az ilyen parasztokat nem szeretik. Persze ezt versenyszferas cegekre ertettem, nem holmi koka vagy Simicska fele mutyibarlangra.

Pan Modry 2013.09.24. 15:33:06

@doktor.dikhed:

ez a fideszeseknek termeszetes, meg a bekemeneteseknek is, ahogyan ezek kineznek jo not meg nem dugtak az eletukben, es az emiatt frusztraciojukat a nokkel szembeni agresszivitassal elik ki.

Mária 2013.09.24. 15:37:27

A fideszeseket azért irritálja a libsi kékhatisnyák viselkedése, mert mást üzen a kinézetük, mást az öltözködésük, mást a nem-verbális kommunikációjuk és megint mást az, amit a szavaik szintjén beszélnek. Ráadásul nők, és a nők neveltetésükből adódóan képesek ezt a zavart még további, a férfiak számára idegesítő kódokkal bonyolítani.

Én ugyan nő vagyok, de az én agyvizem is felforrna ettől a katyvasztól és ellentmondás-cunamitól, amit ezek a "képviselőnők" a kommunikációjuk egyes szintjein egymástól tökéletesen ellentmondó előjelekkel és kódokkal üzennek.

♔batyu♔ 2013.09.24. 15:38:30

@Hoppácska: Látod még ostoba is vagy, hogy a nélkül minősítesz egy embert, hogy ismernéd. Beszólnak a szocik elég keményen a fideszeseknek, legfeljebb te nem tudsz róla. És akkor mi van?

Érdekes, ilyenkor az összes ballibsi olyan hihetetlenül érzékeny, bezzeg amikor Kuncze mártiriuszozott a véres fejű csákón, akkor milyen jót röhögtek. Pedig akkor az gáz volt.

♔batyu♔ 2013.09.24. 15:39:46

@Pan Modry: Baromság, nem igaz. Nagyon kemény beszólások vannak, ez smafu.

♔batyu♔ 2013.09.24. 15:41:12

@Mária: Ez általános, értelmetlen fideszeszni. Annyi, hogy aki éppen nyeregban van, annál gyakrabban fordul elő.

Nyilván 2014-től is a tahó fideszes lesz a több.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.24. 15:49:43

@♔batyu♔:
"Látod még ostoba is vagy, hogy a nélkül minősítesz egy embert, hogy ismernéd."

Még szerencse, hogy te nem teszel ilyet :))))))

Na akkor, hogy egy klasszikust idézzek: "Ne pofázz bele..." :)

♔batyu♔ 2013.09.24. 16:08:21

Azért öröm nézni, hogy szerencsétlen LMP-seknek már csak ez maradt.

"Talán ezt meghallva valaki ránk is fog szavazni, picit népszerűbbek leszünk" hangozhatott el.

Pedig nem, a libsiket már lenyúlták Bajnaiék a többi szavazó pedig akkor sem akarna libsit, ha a képviselőjelöltek kizárólag nők lennének és a fideszes képviselők naponta anyáznák őket.

Nagyon nem jó nálunk a liberális szó csengése, ilyen álproblémák felvetése és hetekig tartó műsértődések helyett inkább ezen kellene elgondolkodnotok.

Larry Silverstein 2013.09.24. 16:18:12

Nyilván a nem létező LMP sosemhallott képviselőnője biztosan igazat mond, hiszen az a fideszre negatív.

Egyébként kit érdekel?

Larry Silverstein 2013.09.24. 16:24:02

@♔batyu♔: Rideg idők járnak, a német libsik is kiestek a parlamentből. Lehet hogy még a holokausztról is megtudjuk az igazat idővel..:)

kifordított nagyanyó 2013.09.24. 16:35:18

Látom fideszbirkák idetaláltak.

Fullánkos Algol 2013.09.24. 16:45:46

@♔batyu♔: Íme a kis Mártíriuszod, ott áll az egykori Martonyi meg a Pintér (Garbai) mellett: filmhiradokonline.hu/watch.php?id=5227
Lehet kezdeni a komcsizást...

Kelletteznekem? 2013.09.24. 16:51:04

helloka, én ha ma lenne a választások, szinte biztos hogy fideszt preferálnám lmp-vel szemben. Ennek ellenére (illetve ahogy TERMÉSZETESNEK kellene lennie: ettől teljesen függetlenül) mélyséegesen elítélem azt, aki ilyen beszólsásal illet egy másik képviselőt, pláne hogyha az nő.
Ez most lehet hogy egy liberálisnak nehezen emészhető, de ezen a téren (sem) hiszek a mesterséges egyformaságban és egyenlőségdizésben: igenis sokkal nagyobb bunkóság, ha egy férfi beszól egy nőnek, pláne ha szexista beszólást tesz, minhta pl egy férfitársának tenné ezt (vö:" kint a folyosón megbeszéljük"). Hatalmas parasztság.
Ne menjünk bele, hogy a kakaskodás, szókarate, provokálás mennyire OK egy kultúrtársadalomban (én néha korrektebnek tartom, mint az arctalan hátulról támadást, jogi csúrcsavarokkal ellehetetlenítést, de mist ez mindegy), de ez az adrenalin-harc CSAK és kizárólag férfiak között mehet.
Persze, primitiv bunkó minden magyar polikuus, pláne a jobboldaliak, azt azért ne felejtsük el hogy túlünk nemcsak keletre szoktak akár verekedni is a honatyák (vagy egymás fejáhez vágni dolgokat). De egy férfi NEM SZÓLHAT be egy nőnek. Pont. Akkor már nem férfi, hanem egy szánalmas, gyáva balfasz.
AKár fideszes, alár mszp-s, akármilyen.

Aki nem érte egyet velem, annak egy kis érvelés: a férfi biológiai, társadalmi, evolúciós, meg minden más szempontból képes (adott esetben felhatalmazott, vagy akáűr köteles) megvédeni magát, elégtételt venni. Egy férfinak legalább az elvi lehetősége megvan (mégha ezzel semmikéép nem akar élni, akkor is!!) hogy odamenjen, és elégtételt vegyen, pofont adjon, vagy csak ezzel fenyegetőzzön, ha megsértik. Ezzel a másiknak sázmolni kell. Ha X férfi képviselő soha nem tenne ilyet, mert elveivel ez nem egyezik, akkor is számolnia kell a másiknak, hogy kaphat egyet. Vagy kapahat egy olyan visszaszólást, amit nem tesz ki az ablakba.
Egy nőnek erre nincs módja, ő sajnos azzal számolhat, hogy ha visszaszól, mégegy pofont is kaphat, vagy hazaküldik mosogatni.
Az én feleségem is megkapta az ellenőrtöl, amikor két kezében két gyerekkel nem mutatott fel bérletet (ami a zsebében volt) hogy "mivan kisanyám, asszed ingyen utazhatsz?"
remélem érthető, miért 100x felháborítobb ez, mintha ugyanezt a bunkó parasztságot pl én kapom. A nő nem fog pofont adni, ordibálni. Nem fog rendőrségre menni, mert hükyének nézik (szintén saját tapasztalat: amikor egy trolivezető az ahtót ugy zárta a gyerekkocsira, hogy meggörbült a keréknél lévő rúd, a rendőrségen feljelentést tevő feleségemet "milyen szinú volt a troli" keresztkérdésekkel alázták, hogy biztos csak képzelte az egészet...)
Szóval EZÉRT óriási taplóság. Azt javaslom, mindenki gondolkodjon ezen pártszimpátiát félretéve, mert aki szerint be lehet érvek helyett alázni egy nőt visszaélve a "gyengébb" nem gyengeségével (ti. hogy nincs sansza visszavágni, azaz ezzel az erővel kisgyereket is lehetne alázni, vagy magatethetlen öreget), az NEM FÉRFI, hanem egy darab szar. Ne szurkoljunk neki, akármelyik pártban van!

nem várt fordulat 2013.09.24. 17:46:31

@♔batyu♔: ballibsi / nem ballibsi, teljesen mindegy.

ember ilyet nem csinál. egy férfi ember, független politikai nézeteitől tiszteli a női nemet.

úgy látszik, ez a te neveltetésedből kimaradt, ha te egy vállvonással elintézed ezt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.24. 17:46:34

Akik szerint a téma túl van lihegve, majd elmegyek és anyukájukkal így beszélek.

nem várt fordulat 2013.09.24. 17:49:53

@Kelletteznekem?: nem olvastam a hozzászólásod, mielőtt leírtam az enyémet, de +1 oda, ami a férfi / nő részét illeti.

NemNick 2013.09.24. 17:50:10

Olvasgatom itt a kommenteket - a poszt maga kicsit messzire szalad egy ötvenes pasi bunkó viselkedése ürügyén - de sehogy sem értem, hogy a jómodor, a magyar parlament méltóságának megőrzése miért liberális dolog?

Azért, mert most egy "fideszes" - Magyarországon jobboldalinak eladott- párt képviselő volt a ludas?
Kicsit azt érzem, a kommentelők egy része olyan, mint egy tizenéves hülye kamasz: mindenről _az_ jut az eszébe...
Csak a példabeli kamasz szerencsésebb.

Az a másik klassz dolog, mikor elviszik a szexizmus felé.
Mert ez nem a "nemekharca" baromság.

Ha megfigyelitek, az Antal-éra utáni parlamentben egyre jobban elterjednek - jobb és baloldali kurzustól függetlenül - az alpári és trágár beszólások.
És messze még a mélypont.

Nem mondom, hogy olvasgassatok parlamenti jegyzőkönyveket - azokba sok ilyen nem is kerül be - de érdemes meghallgatni az ülések felvételeit. Néha szoktam, és megdöbbenek.
Az, hogy a fidesz most túlsúlyban van, talán betudható annak, hogy az ő embereik ülnek a legnagyobb számban a teremben.

Legalábbis remélem.

Larry Silverstein 2013.09.24. 18:23:47

@karacsi_maci: Már bocsi de az egész sztori egy nőtől származó pletykára épül...olyan pártból ami 2014ben nem jut a parlamentbe és aminek minden nyilvánosság jól jön.

Larry Silverstein 2013.09.24. 18:25:19

@NemNick: A szlovák parlamentben most verekedtek.

Arról volt felvétel is erről nincs semmi.

Igencsak kulturáltak vagyunk, ez a tanulság.

Wintermoots (törölt) 2013.09.24. 18:37:24

@Mária:

talán elég lenne azzal foglalkozni, mit mondanak, nem mindenféle baromságot belekeverni.
számomra pl. jobbára érdektelen a metakommunikáció, állítások hangzanak el, azokra lehet reagálni, azok az érdekesek.
ha leírná ugyanazt, akkor is ilyesmi lenne a reakció?

mohaa 2013.09.24. 19:38:49

Sokadszorra is:
1. A fityesz nem a probléma, hanem csak a tünet. A probléma ennek a gennyes országnak a teljes társadalma, amelyik képes volt ezeknek 2/3-ot adni.
2. Mindenkivel olyan hangon kell beszélni, hogy megértse. Egy ilyen beszólás után oda kell állni a tahó elé és megkérdezni tőle udvariasan, hogy "Mi a kurva anyádat ugatsz, te féreg?". Ezt biztosan meg fogja érteni. Ez az ő értelmi szintje.

Larry Silverstein 2013.09.24. 19:58:11

@mohaa: 1. Mit kellett volna 2010ben a 'kurvaországnak' tenni?

2. Ha az LMP képviselőnője ilyet hall akkor úgy van.

nem várt fordulat 2013.09.24. 20:04:05

@Larry Silverstein: jaj, nem tudom, hogy menjek le hozzád, akkora ott a sötétség, hogy a lépcsőt sem látom.

ez az érved az egészre, hogy kérdőre vonod, meghazudtolod.

összemosod a kurvaországot ami egy zárt ülésen hangzott el, ezzel, ami az országházban, egy képviselőnek, aki nem mellesleg nőnek szólt.

Az, hogy a szlovákiai parlamentben verekedtek, pedig egyenesen feljogosítja a fideszes képviselőt, hogy ilyeneket mondjon.

neked gratulálok, felmenőidet meg sajnálom.

NemNick 2013.09.24. 20:09:46

@Larry Silverstein: sosem az állati viselkedés a mérvadó.
Még akkor sem, ha az a szlovák, brit vagy az urugvay-i parlamentben történik.

Nem mellesleg pont a szlovák az a parlament, ami soha nem lesz mérvadó a szememben.

_most_ 2013.09.24. 20:12:28

nem meglepő, hogy a fideszesek nagy része bunkó paraszt, már számtalanszor bebizonyították, hogy egyszerűen képtelenek a civilizált viselkedésre, persze ez a szavazóikat nem zavarja különösebben, hisz ugyanez a stílus köszön vissza a fideszes trollok kommentjeiben is :D

Larry Silverstein 2013.09.24. 20:12:31

@karacsi_maci: Nem szerepel semmilyen felvételen, sem a parlamenti jegyzőkönyvben.

Lehet hogy egy sima bulvárkacsa, hiszen érintett párt halálra van ítélve, senki nem beszél róluk.

Melee 2013.09.24. 21:14:53

"Az iskola az a hely, ahol sok mindent megtanultok, egyre okosabbak, udvariasabbak lesztek."
Ezt pont ma olvasta lányom a másodikos tankönyvéből. Úgy látszik Tasónak az iskola ezen foka kimaradt, vagy kegyelem-kettessel engedték tovább.
Az a színvonal, amit a Fideszes képviselők tartanak a szláv népcsoportok, illetve a balkán színvonala. Sajnos errefelé haladunk. A nyugat-európai színvonal homlokegyenest az ellenkező irányba van.
süti beállítások módosítása