Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

1/a. A törzsi rendszer lebontásának probléma megoldási algoritmusai napjainkban

2011.04.10. 13:56 :: Saman

 Vetítsük bele a mi dehumanizációs forradalom kori probléma megoldási modelljeinket a jelen helyzetbe.

A tudástársadalom egy olyan innováció, amely az önmegvalósításhoz való jog széles körű társadalmasításával foglalatoskodik.

A Munkahelyteremntés.hu Programban összefoglaltuk a Magyar Teleház Szövetséggel a főként EU forrásból létrejött humán fejlesztési módszereket. Siralmas kép tárult elénk. Ha walaki újra megnézné, hogy mi történt azóta a 2004-2008 között létrejött munkahelyteremtési hálózatokkal vélhetően még inkább elszontyolodna.

Gyakorlatilag az látszik, hogy a kormány polgárháborút folytat a területen működő állampolgári önszerveződések ellen, és ez oldalfüggetlen. A Halász- Zuschlag paktumban kiegyezett erről a FIDESZ és az MSZP és azóta ezt csinálják.

Anno a dehumanizációs forradalom idején is ilyesmi konstrukció alakult ki.

Az akkori kormány lebontotta a régi struktúrákat, de mivel félt a változás erőszakossága miatt keletkező feszültségektől, így kialakult egy üres tér az intézményességek világában.

Ezt az üres teret oda telepített idegen ajkúak töltötték be. A kisnemesi kaszt kezdetben sőt hosszú-hosszú ideig egészen a főnemesekig az állami tisztségviselők más kultúrából kerültek ki, nekik volt az operatív feladatuk az új rendszer probléma megoldási algoritmusainak a működtetése.

Eleve kultúrák közötti konfliktus egy modernizációs kérdés. Összekeveredik a horizontális és vertikális interkulturális sík. Etnikai emancipációs kérdésként merülhet fel egy olyan ügy, ami valójában modernizációs síkok közötti konfliktus, amit nem lenne szükségszerű megterhelni etnikai ügyekkel, ha lehetne bízni a bennszülöttek modernizációs elkötelezettségében.

Nem olyan módon merül fel a modernizációs váltás ügye, hogy "nosza akkor hogyan strukturáljuk újra önmagunkat". Az alul lévők számára megjelenik az a helyzet, hogy "miként strukturálnak újra bennünket, a vezetőink az idegenekkel".

Az ezzel kapcsolatos /mellesleg természetes/ ellen állás, a mai napig így él!

Túlélési percepcióval megy bele a magyar, azokba a helyzetekbe, ahol a framework-kel kapcsolatos "társadalmi vita" a kormány részéről napirendre tűzettetik.

Ha azzal jön a korunk, hogy miként építsük ki a jóléti társadalom vagy az információs társadalom - tudás alapú társadalom innovációkat, akkor ezt a dumát úgy érzékeli 9 millió Mari néni, hogy már megint kik és miként akarják a túléléshez való jogunkat birizgálni.

A FIDESZ jobb oldali retorikája erre épül.

Óriási harakiri feléleszteni ezt az ősi dühöt.

Ez egyrészt leveszi a napirendről a keretekről szóló vitát, másrészt hamis kép az, hogy a magyarok etnikailag kirekesztettek Magyarországon. Ez baromság úgy ahogy van.

Jól megél belőle a parlamenti patkó 80%-át kitevő politikai marketing, mindaddig amíg ellenzékből beszélnek bele a framework alakításába. Abban a pillanatban, hogy az ő felelősségük építeni a kereteket, abban a pillanatban a kártyaváruk összeomlik.

Óriási stratégiai hiba, különösen a tudás alapú társadalom jellegű gazdasági versengés korában szarvashiba eladni az embereknek a modernizációval szembeni ellenállást, mint alap attitűdöt.

A részvételi demokrácia adatok azt mutatják, hogy a kormányaink oldalfüggetlenül ugyan úgy üldözik a rendszerváltás után született állampolgári önszerveződéseket, amint anno az István korában az ősi rend szövetségeit.

Humán dimenzióban folyik mindkét konfliktus. Arról van szó, hogy miként, milyen kötelékben, milyen kulturális keretek között folytassuk az együttműködést.

Ezt a helyzetet, mi nem együttműködésként éljük meg. Mi ebből óriási méretű konfliktus halmazt csináltunk. Akkor is és most is.

Nagyon messze vagyunk attól, hogy szabadon kialkudott rendről, fair játékszabályok lefektetéséről lehessen beszélni. A szabadság kérdései erőszakként vannak napirendre tűzve. Az idegen ajkúaknak szabad alkudozni, nekünk nem. Azt azonban elfelejtjük, hogy az alku strukturális oldalán mi vagyunk. Nem idegenek alkudoznak idegenekkel. Mi alkudozunk, a mi királyunk, a mi kormányunk. Mellesleg nem idegenekkel, hanem bennszülöttekkel. 

Amennyiben erőszak, indokolatlan és igazságtalan erőszak jelenik meg, akkor pedig jogos, hogy túlélési reflexek kapcsolódnak be és nem a pedig az önfeledt egymás nyakába borulás és örök hűségeskü bontakozik ki.

A FIDESZ retorikájában vastagon ott van ez a kettősség. "Legyen béke, szabadság és egyetértés", ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyik nap kiállunk az állam erőszak monopóliuma mellett egy sajtótájékoztatón, majd másnap pedig fizetett hirdetést adunk arról, hogy civil csoportok támadják XYZ-t (tessék itt a telefonszáma: 5673498367543915), mert szerintünk ő hozta nyilvánosságra a Lázár hangfelvételt.

Újraépült az a percepciós kör, ami elemi bizalmatlansággal közelít minden olyan üzenetre, ami nem a mi törzsünkből való embertől származik. Bármit elfogadunk a saját törzsünkből jövő vezetőtől és semmit sem fogadunk el más törzsek beszédéből. A kommunikáció berekesztésének egyfajta modellje ez. Erre a paradigmára épül fel az alkotmány is. Ezért veszélyes.

Az önmegvalósításhoz való jog és a túléléshez való jog harcában nem kétséges, hogy melyiknek kell érvényesülnie.

A fizikai fenyegetettség állapotában nem lehet kérdés az önmegvalósítás. Ezért van ez kínaiul a 9 millió Mari néninek.

De ennek nem kellene így lennie.

Szólj hozzá!

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr722814228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása