Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Rózsa Sándor országa I. rész.

2010.12.30. 11:49 :: Saman

Az egyik legnagyobb legendás nemzeti hősünk azzal alapozta meg jó hírét, hogy a koncot mindíg egyenlő porciókra osztotta a betyárok között.

Amikor lefogták, nem merték halálra ítélni a rábizonyított bűncselekmények miatt, ehelyett pénzért vásárokon mutogatták vasra verve.

Sokszor élek a kommnetekben vagy a blog cikkekben azzal a képpel, hogy a nemzeti mitológiánk, a mi hétköznapi probléma megoldási algoritmusaink mintánk tekintik a betyárok hagyományait.

Hajlamosak vagyunk felül emelkedni a szokásokon - törvényeken, hajlamosak vagyunk ignorálni a kultúra által diktált rendet.

A FIDESZ kormány számos törvénye olyan, mintha Rózsa Sándor előugrana a bokorból, cserget kettőt az ostorával és viszi amit lát.

Először a multik találkoztak azzal az új szabályrendszerrel, hogy a kormány eistandolta a profitjukat, majd a nyugdíjmegtakarításokat falta fel a "kisgömböc". Az 1000 milliárdos mértékű EU forrásokról, a mai napig nem lehet tudni semmit.

A Halász - Zuschlag paktum óta felépült az a rendszer, ami kirekeszti a nem FIDESZ hívő és nem MSZP-SZDSZ-es pályázati szerplőket a fejlesztések terepéről, de ennek a rendszernek a lebontására eddig senki sem tett kísérletet.

Amikor megalapítottuk a KülTüKör blogot, arra jöttünk rá, hogy hazai humanisztkus mozgalmakban felnőtt percepció és a nyugaton élő tapasztalati kör percepciója azért hasonlít egymásra, mert fenn akad a szemük a szabályszegésre törekvés intézményesült formáin.

A nyugati politikai szocializációs kultúrális háttér szerint a szabályok korrekcióját a rend fokozott előállítása indokolja. A magyar percepció ettől jelentősen eltér.

Amit mi csinálunk kicsiben sunyiban és nagyban, nagy arccal, az a struktúra által támogatott szabályszegés előállítása.

Adós maradtam azzal, hogy leközöljem a KülTüKörben az alapítás kori műhelymunka anyagát, mivel a Népszabadság bezárta a blogot így kénytelen vagyok itt lehozni 2 nappal ennek a blognak a halála előtt.

 Ez a bejegyzés egy műhelymunka beszámolója.

A műhelymunka után napokig repkedtem a levegőben, mert egy meghatározó, fontos dolog nyomára bukkantunk.

 

Úgy érzem magam, mint aki aranyicsáló szeázon vett részt. Felízzott a levegő és a ritus végén a szürke ólom átalakult.

 

Valójában mi változtunk. Sikerült a nevén nevezni, hogy mit csinálunk mi. Miért annyira ismerős az, amit külön –külön de ugyan úgy írunk. Olyan, mintha megváltozott volna minden, ettől a perctől kezdve.

 

Megvan a kulcs a titkok bejáratához!

 

Pár napja kezdtünk el csetelni.

 

Általában 3-5 órán át dobáltuk egymáshoz korábbi írásaink linkjeit. Körbejártuk a témákat az oktatás bajaitől kezdve a rasszizmus előretöréséig, gazdasági kérdésekig. Mindketten azzal foglalkoztunk, hogy a más kultúrákban szerzett benyomások alapján rálássunk a saját kultúránkra. "A nagy kultúrák emberképe segít a saját kultúránk alaposabb elmélyültebb ismeretéhez."

 

Ritkán akadunk rokon lélekre és jó dolog látni hogy van, aki éppen olyan elmélyülten keres és kutat mint én.

 

Már korábban rákattantunk egymás cikkeire. Bejártunk szellemileg hasonló ösvényeket.

Egy nappal ez előtt a csetelés előtt bepróbálkoztam azzal, hogy egy általam pár napja bejárt szellemi terepen végigkísérjem őt. Nem volt annyira sikeres a dolog. Mondhatni épp hogy kudarc élmény nélkül túléltük. Mindketten elkötelezett polgárjogi mozgalmárok vagyunk. Toljuk a folyót egy emancipációs mozgalom terepén. Erről szól a blogunk is. Arra próbáltam rávenni, hogy lássa a hazai előretörő jobb oldali mozgalmat is emancipációs harcot vívó mozgalomnak . A végén menekülőre fogta, de szerencsére nem rágott be rám.

Másnap újra megkíséreltem egy műhelymunka helyzetbe belevinni, de ezúttal ismeretlen ösvényre léptem.

 

Egy oktatáspolitikát tanító szociológus tanáromtól lestem el azt a módszert, ahol érték vektorkat próbálunk megragadni.

 

Ha sikerül beazonosítani a valós tendenciákat, ha sikerül megragadni a való élet drámájának karaktereit, le lehet modellezni a tipikus konfliktusokat is.

Metszést ejtünk, mint az orvos. Feltárul valami, ami eddíg láthatatlan volt. A rálátás egy óriási lépés a terápia felé.

 

Eddíg csak sejtettük. A metszés után már tudjuk.

 

Visszamenőleg keretet ad ez az ismeret az egész munkásságunknak.

 

Hátborzongató volt szembesülni azzal, hogy ugyan azt a témát járjuk körbe. Miután rájöttünk, hogy mi az a közös.

 

Megtaláltuk, hogy az interkulturális tanulás terepén mi az az értékvita, amiben mi -a hazai fősodorral szemben- a mi mozgalmi értékrendünk egy sajátos progresszív vonalat képvisel.

Rájöttünk, hogy más országokhoz képest miért nehezebb ezeknek az ügyeknek mozogni a hazai terepen.

 

El is határoztuk, hogy használni fogjuk ezt a kulcsot. Megmutatjuk másoknak is. Alapítottunk egy közös blogot, ahol beszámolunk arról, hogy milyennek látszik a világ ebből a nézőpontból.

 

Magunkkal vihetjük a legszükségesebb és legértékesebb dolgainkat. Vannak már hasznos tudásaink és korábban átnézett területek, amikre biztosan szükség lesz ezen az expedíción. Van már rutinunk abban, hogy újságcikkeket írjunk ebből a nézőpontból. Olyat, amiben megmutatjuk ezt a nézőpontot. Mindkettőnk blogja vonzott már magához hozzánk hasonló élethelyzetben lévő és talán hasonlóan gondolkodó embereket.

 

Elhatároztuk, hogy az eddigi altruista tudásmegosztás sikerekre támaszkodva új médiafelületet hozunk létre amely kifejezetten erre a szempontú interkultúrális tanulásra koncentrál.

 

A korábbi blogolás miatt mindketten elmélyültünk már egy sor olyan témában, ami ide illik.

 

A csetelés közben látszólag csapongó módon merültek fel a különböző témák, de úgy tűnt, hogy a mozaik darabkák összeillenek. Delisa átküldött egy zenét, amit végig hallgattam a beszélgetés alatt.

 

Arra a kérdésre kerestem a választ, hogy mi az, ami a svédségek blogon és a részvételi demokrácia blogon közös nézőpont.

 

Életem első kutatási kihívásánál is a saját mozgalmiságunkkal szembeni ellenállás korvonalait sikerült felrajzolni. Nemcsak a különböző értéktartományok beazonosítása volt siker, hanem az is, hogy a köztük lévő értékvita az egyik esetben látens konfliktusokat eredményez, míg a másik kereszt irányű konfliktus nyílt konfliktusokat szül.

 

Ez magyarázzat arra, hogy miért jelenik meg nyíltan az ilyenfajta tanulással szembeni szervezeti ellenállás.

 

Három lépésben lehet haladni ebben a technikában. Az esetpéldákból első körben láthatóan egybeeső konfliktusokból meg kell találni azokat az alap motivumokat, amik egy diagrammot rajzolnak ki.

 

Ezekből következik egy karakter felállás. A négy motivum kiad négy jellemző karaktert. A kereszt irányú konfliktusok egészen nagy folyamatoknak az ingaszerű mozgását tudják kirajzolni.

 

2. rész

3.rész

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr322547949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása