Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A FIDESZ - GKI - VOSZ adatsora a főként EU forrásból finanszírozott munkahelyteremtési hatékonyságról

2009.12.16. 09:55 :: Saman

A kormány munkahelyteremtési programjainak egyfajta értékelése olvasható a következő cikkben.

Ők is megfogalmazzák, hogy a bürökrácia annyira lassú pénzkifizetést jelent, hogy így ebben a formában ez inkább veszélyes a szervezetekre, mert vállalhatatlan likviditási helyzetbe hozza az EU pénzek felhasználóit.

Az már egy komoly stattégiai hiba, hogy a legnagyobb program, az Út a Munkához 95%-os hatékonysággal tartja munkanélüli státuszban az átképzetteket.

A képzésen végzettek elhelyezkedési arányával kapcsolatban vállaljuk, hogy amikor később megmérik, hogy a szakkéképzést szerzettek közül dolgozik-e a képzésben végzettek 90%-a, akkor jelen esetben azt tapasztaltuk, hogy nem. Csak 5% dolgozik.

A takarítónőipar és a bolti árufeltöltőipar nem szívta fel a cirka 300 milliárdból képzett munkaerőt. Az EU ezügyben egy ctriht határvonalat húz. Vagy megvan a vállalt határérték, vagy ha nincs, akkor fizessük vissza a pénzt.

A Csizmár Gábor manifeszt és látens munkaügyi minisztersége alatt elköltött pénzeknek meglehet, hogy teljes egészében ez lesz a sorsa.

Érdekes, hogy a cikk a piacra szétosztott "munkahely megtartás" címen kiosztott bérkeretekben lát további innovációs lehetőséget. Van igény a piaci szervezetekben, hogy állami pénzen fizessék a munkaerőt, vagy az átképzés költségeit.

Ez még annál is ingoványosabb terület, mint az átképzések világa.

Ha a FIDESZ szakpolitikusnak csak ennyi jut eszébe, akkor itt komoly baj van.

2 komment

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr831601591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

láz-ár 2009.12.17. 11:47:27

Holnap Egyesületünk vendége lesz Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. A szervezetünk által létrehozott ,,Civil tanács" munkájára kiváncsi, illetve a véleményünkre az ,,Út a munkához" programról.
Nagy dilemma volt, hogy 20 percben mit adjak elő erről.
Végül készíttetem valami néhány diás prezentációt, ebből 2 diányi anyagot közreadok!

- Társadalmi dezintegrációhoz vezet
- Nem vezet vissza a munka világába, nincs esély visszakerülni a nyílt munkaerőpiacra
- Nincsenek munkahelyek, amelyek a nagyszámú, sok esetben képzetlen munkaerőt felszívnák
- 4 hónap alatt nem alakul ki pozitív önértékelés
- Az önkormányzatok nem tudnak ekkora létszámú munkanélküli csoportnak ,,HASZNOS” munkát adni (közhaszontalanok?!)
Megoldási javaslatok
- Részvételi Demokrácia! Meg kell kérdezni a célcsoportot, mit tudna tenni a saját érdekében? (tréningekre van szükség)
- Képzés-átképzés
- Képzési támogatással megvalósuló programok tréningek, képzések növelése
- Más szektorok bevonása a közhasznú programokba (dilemma lehet a képzetlenség)

láz-ár 2009.12.17. 12:45:25

Eszembe jutott még valami. Most, hogy sok pályázatunk van, aminek az ESZA a közreműködő szervezete, rájöttem, hogy abszolut nem számít, hogy milyen szakmai tartalommal valósítod meg a projektet. A lényeg a pénzügyi elszámolás!!! Ha pénzügyileg megfelel, pont. Akkor ne csodálkozzunk a ,,kimeneten" ?! A papírokból nem lehet megállapítani, hogy milyen szakmai, vagy munkakészséget sajátított el az egyén. (Amíg a rendszer így működik, arra motivál, hogy semmilyet)!
süti beállítások módosítása