Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Intézményességtagadó viselkedés a magyar kultúra által behatárolt orvosszakmában

2009.07.11. 15:46 :: Saman

A cikk otthonszülésről szóló esetpélda részét az anya kérésére töröltem a komentek stílusa miatt.

 

Marad a konkluzió rész:

 

Meg kellene nézni, hogy mi van külföldön.

Bele kellene látni szakmapolitikai vitákba, mert a mi bőrünkre megy a játék.

Nem mindegy, hogy a magyar orvosok mennyi ideig állnak ellen olyan tudományosan is igazolt tényeknek, hogy a gyereket a szopó reflex bevésődése miatt rögtön a születés után mellre kell tenni néhány percen belül. Mikor fog az ezt akadályozó rendszer X Z Y -ja a vádlottak padján ülni azért, ha ennek a szakmai hibának elmulasztott a kiküszöbölésén fáradozni mondjuk 35 évig azután, hogy a saját szakmájának ez a tantusz leesett? 

Mikor keletkezik közbeszéd arról, amit Magyarorszag21. felvetett, mégpedig hogy a hálapénz léte demonstrálja, hogy a korrució teljesen természetes számunkra? Mekkora a társadalmi költsége annak, ha nálunk a korrupció, vagy az információkkal való olyan manipuláció, amely hatalma van és kirekesztett szerepbe kényszerít, a világ legtermészetesebb dolga?

A szülés kevésbé az orvos magánügye, mint amennyire a családoké! Az a jelenlegi kornak megfelelő jogrend, ahol a gyerek érdekei, például a harmonikus anya-gyermek kapcsolathoz való jog, sokkal de sokkal erősebben védendő, az ez ellen vétkezők sokkal de sokkal nagyobb megvetéssel és törvényes szankciókkal találják szembe magukat, mint azok, akik megbukott szakmai gyakorlatokat próbálnak alternatív lehetőségekkel kiegészíteni.

Más humán orientáltabb kultúrák fontosnak tartják a születés élményt, vagy az oktatás minőségét, vagy a közélet párbeszéd intézményeit. Nálunk az intézményeség tagadó mentalitásunk miatt nem feltünő, ha régi-régi reflexek akadálytalnul érvényesülnek tovább. 

41 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr731240495

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Morcogás közügyekben, életforma-jelleggel 2009.07.12. 13:42:22

Részvétlen bejegyzés a demokráciárólLétezik egy nemes kezdeményezés, ami úgy látom, őszintén javítani akar az ország állapotán. Részvételi Demokrácia blog a neve. Önmeghatározása szerint a blog nem más, mint "Cikkek a pártokráciától független, helyi…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenguru 2009.07.11. 21:17:46

Azert noramlsi korhazakban nem erzi a szulo no rosszul magat.

Persze az o embrei jogo hogy otthon szuljon, es szegyen-gyalazat hogy ennek itthon nincs meg meg a rendes menete.

DE:
Addig nincs baj, amig nincs baj.
Az otthon szulesnel valoban fellephetnek olyan komplikaciok amikhez korhaz kell.
Hollandiaban pl vegog kint all egy felsezrelt mento a haz elott, hogy vihessek az anyat+babat ha kell.

Erre itthon egyszeruen nincs kapacitas.
A mentok allapota tobb mint siralmas.

Szvsz ma mar a legtobb helyen mellre teszik a babat, csaszar utan is.
Ezt meg lehet beszelni.
Ha nem hajlandoak ra, akkor lehet masik korhazat keresni.

IronLowrider 2009.07.11. 21:22:22

Az post olyan, mint egy humanista szekta agymosása.

A "harmonikus anya-gyermek kapcsolathoz való jog" és hasonló elemek komolyan nem vehetővé teszik.

Kíváncsi lennék a humánorientáltabb kultúrákra is, mert egyet sem találtam, pedig elolvastam a linkelt cikket.

"Úgy döntöttek, hogy az otthon szülést választják"
Taügetosz +, hasonlóan azokhoz, akik úgy döntenek, hogy "császármetszést kérnek".

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.07.11. 21:27:00

Kokrétan a második szülésnél magam próbáltam kitaposni a Nyírő Gyula korház egyébként teljesen kedves apparátusából, hogy ne vigyék el a gyereket amíg nem rakták mellre. 40 perc után már asszertív nem is kitelt tőlük, addíg csak handabandáztak. Azzal a gerekkel már nem lehet másik kórházat választani. Az ő életében elmulaszttottuk azt, amire nincsenek órák se. Hány gyerekkel játszották el ugyanezt?

wasabii (törölt) 2009.07.11. 21:58:33

@Saman: Nem értem az eseted. Nem volt ott apuka, vagy családtag segítő? Engem apaként nem nagyon tudnának visszatartani, ha arról lenne szó, hogy a gyerekemet összehozzam az anyjával. Egy-két maflás az orvosnak, vagy főnővérnek, aztán kész. De komolyan. Egyedül voltál?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.07.11. 22:01:31

Én voltam az apuka és mindkét szülésnél el jutottam abba az érzelmi állapotba mint te most. A hentes és mészárosnak is lekevertem volna egyet, meg ebben a korházban is elég feszült voltam amiatt, hogy nem hajtják végre a kérésemet.

pezo 2009.07.11. 22:07:48

Én csak annyit szeretnék mondani, hogy ez az egész bejegyzés egy önsajnáló marhaság. Én sohasem értettem, hogy felnőtt emberek - kiváló önérvényesítő képességgel - miért nem tudják az egészségügybe bekerülve az érdekeiket megvédeni. Itt egy választott orvost szidnak az elején, aki nem kommunikált velük. Ezt hogyan lehet hagyni? Miért fizettek érte, milyen szolgáltatást kaptak érte? A kollégáját hentesnek titulálták, mi tettek ellene, hogy az a hentes másként viselkedjen, vagy ne dolgozzon többet az egészségügybn?
Nem jól tudod, hogy császármetszés után nem lehet a gyermeket a mellre tenni.
Nem az orvost kellett volna szidni, hanem olyat kellett volna választani a pénzedért, aki az általad megkívánt minőséget nyújtja.
Egy másik megjegyzés: ezt a bejegyzést miért nem az exfeleséged írja, aki szült? Ott voltál végig, aktívan részt vettél a gyermek várásában, a szülésben?
Kicsit olyan fogadatlan prókátor íze van az írásodnak. A "harmonikus anya-gyermek kapcsolat" alakításában a családnak is szerepe van, ami az írásod alapján már szétszakadt - "exfeleség új családja", Te voltál a régi, nem? - van két gyermek, aki csonka családban nő föl?
Kérlek ne cikkezzél az elkövetkező hetekben erről, mert nem ha Te voltál ott, csak áttételesen ismerheted a helyzetet, az így meg nem hiteles. persze ha arról van szó, hogy szidni akarod az orvostársadalmat, akkor hajrá...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.07.11. 22:16:21

Kedves Pezo!

Ez a blog egy közösségfejlesztő szakmai oldal. Írtam már cikkeket arról, hogy az orvosokkal szemben intézményességtagadó a hétköznapi ember mentalitása. Ez a családi sztori most arról szól, hogy az orvosok egymással és az orvosok a gyermekkel és az anyával, a családdal intézményességtagadóak.
Ha segít abban, hogy ezt ne értsd meg az az információ, hogy elvált vagyok, akkor használd erre.

pezo 2009.07.11. 22:33:57

Bocsánat, ezeket nem is véleményeztem: "a másodiknál a nagyon kedvesek voltak, de nem engedték mellre tenni a gyereket a szülés után, ennek következtében nem is tudott enni később, sőt 6-hónapos korától egy éves koráig mindent kihányt"

Ez mekkora blődség!! Gondolom a gyermek lúdtalpát is a szopás hiánya okozta...

"Az anya a saját születésénél is hasonló történt, őt sem enegedték mellre tenni, nem alakult ki a szopó reflex és aztán egy életen át hallgathatta a szülőktől, hogy ő lusta"

Ez még kiváló. A szopó reflex azért reflex, mert nem kialakul, hanem van. A babák imádnak szopni,és ha nem az első napon kerülnek mellre, akkor is kiválóan szopnak, ezért van életben még az emberiség...

"A hazai születés statisztikákból kimutatható, hogy élen járunk a császármetszés tekintetében..."

A következő megjegyzésem ezzel a statisztikával kapcsolatos: az első link az OEP összesítése a császármetszésről, grafikonnal a gyengébbek kedvéért. A legmagasabb császármetszéses előfordulás az egyetemi klinikákon van, ahol a legnagyobb kockázatú betegeket ápolják. Itt 32.2% a császármetszések aránya. Link:
www.oep.hu/oepdok/indikator/kepek/csaszar8.gif

A második linkből idéztem is, ez az USA statisztikája, az adatok szintén frissek:

31 vs 32.2% az azért nem durván különül el, ugye?
Idézet:"Number of vaginal deliveries: 2,929,590
Percent of all deliveries by Cesarean: 31%
Source: Births: Final Data for 2006, Table 28"
Link: www.cdc.gov/nchs/fastats/delivery.htm

Szóval fájdalom olvasni a cikkedet.

JCB 2009.07.11. 22:38:50

Egy percig sem akarom védeni néhány magyar szülészetet, de amit a poszt írója írt, az egy ezo-öko-bio marhaság!

"másodiknál a nagyon kedvesek voltak, de nem engedték mellre tenni a gyereket a szülés után, ennek következtében nem is tudott enni később, sőt 6-hónapos korától egy éves koráig mindent kihányt. Én császárral születtem, ahol ha jól tudom fel sem merül az, hogy mellre tehetik a gyereket, így én sem táplálkoztam természetes úton. Az anya a saját születésénél is hasonló történt, őt sem enegedték mellre tenni, nem alakult ki a szopó reflex és aztán egy életen át hallgathatta a szülőktől, hogy ő lusta."

Ne magyarázza meg senki, hogy csak attól, hogy a frissen megszületett, császározott pár perces babát esetleg (valóban helytelenül!) nem rakják mellre nem tud a baba majd szopni.

Ez sületlenség és a saját feleségem és számos más császáros ismerősöm tapasztalatából mondhatom, hogy a babák remekül ettek ettől.

A fenti sorokat CSAK AZÉRT írtam le ide, hogy a posztot esetleg olvasó szerencsétlen most várandós kismamák, ne essenek pánikban ilyen tévinfóktól!

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.07.11. 22:39:42

Remélem nem csak nőgyógyászok kommentelnek majd, hanem anyák is...

Ebben a nem túl reprezentatív mintában ami a saját családom írtam itt 3 olyan személyről, akit nem tettek mellre. Ebből 3 nem tudott természetes úton enni. Van 2 másik 2 akit meg mellre tettek és semmi baj nincs az etetéssel.

Engem ez meggyőzött arról, hogy van bevésődési szakasz ezügyben.

kispista2 2009.07.11. 22:53:28

Engem sem tettek mellre!
Emiatt 14 éves koromban péntekenként mindig kihányom a tablettás bort! Hülye orvosok, ők a hibásak! Ez egy egyfős minta, ami mindent bizonyít!

kispista2 2009.07.11. 22:55:50

"A végén a bábák nem voltak biztosak abban, hogy minden rendben van, ezért kihívták a mentőket."

Ha otthon szültök, mert rühellitek az orvosokat, akkor később se hívjátok őket, ha elcsesztek valamit! Fogfájással rohantok az fogorvoshoz, de szülésnél már nem menő az orvos!

Gwen-Virág 2009.07.11. 22:57:11

@JCB: Igazad van, van, hogy a nem mellre rakásból nem lesz probléma a kisbabánál. Van, hogy lesz. Nálunk lett, bár nyilván sok más faktor is közrejátszik.
Ám lehet, hogy nem kéne ezzel kísérletezni, főleg, mert nem egy bonyolult, drága eljárásról van szó, hanem öt, csak a léleknek drága percről...

Gwen-Virág 2009.07.11. 22:58:04

@IronLowrider: nézz utána, Hollandiában már az otthonszülés a támogatottabb.

mindenlébe 2009.07.11. 23:07:23

Sziasztok,
Azert letezik az otthonszules es a korhazi szules kozotti egeszseges atmenet. En Angliaban most ev vegen tervezem megszulni a babamat, egy ugynevezett 'midwife-led birthing unit'-ban, ami kabe a dula/szuleszno altal levezetett, orvos es fekveszules nelkuli, baratsagos hely - a korhazon belul. Valaszthattam volna az otthonszulest is, de igy biztonsagban, megis kellemes korulmenyek kozott szulhetek majd. Raadasul az orvos draga idejet is megkimelem, hisz ha nincs ra szukseg, nem is talalkozunk - valamint nem is tejelek zsebbe senkinek... Ez csak megoldhato lenne otthon is...
Udv.

Avenarius 2009.07.11. 23:09:31

@IronLowrider:
gondolom, te nő vagy és szültél már. vaginálisan, kórházban, ahogy elvárták tőled. bizonyára csak ezért teszel ilyen kijelentéseket.

Avenarius 2009.07.11. 23:14:42

@pezo:
az USA nem összehasonlítási alap, mert a kórházi szülési rendszer ott ugyanolyan embertelen, mint itt. (tisztelet a növekvő számú kivételnek: annak a néhány kórháznak, illetve orvosnak, akik nem ezt a gyakorlatot folytatják.) 31-32 százalékos császárarány irdatlan magas - a kettő között lényegi különbség valóban nincs, ebben igazad van.

Gwen-Virág 2009.07.11. 23:18:20

@mindenlébe: Szerintem is jók a születésházak. Lehet, hogy én is ilyenbe mentem volna. Ha lenne.
Csak azokat meg kifejezetten tiltják nálunk, tehát "intézményesíteni" meg aztán tényleg nem engedik az otthonszülést...

pezo 2009.07.11. 23:18:58

Kedves Gwen-Virág!
Az önérvényesítést nem a szülőszobán kell elkezdeni, hanem az elején amikor orvost választasz, erről szólt a megjegyzés.
Nekem nem az otthonszülés és a születés méltósága ellen van kifogásom, hanem a cikkben taláható igen bosszantó - ám szinte fennkölt ruhába öltöztetett - tévhitekről, féligazságokról.

"És huszonéveim elején nem éreztem magam "feljogosítva", hogy a rendelésén kritizáljak egy ötven feletti osztályvezető főorvost, mert a mi társadalmunkban ez a réteg érinthetetlen"
Nem értem, miért érinthetetlen, miért akarod ezt a mondatot belebetonozni a szülő nők agyába? A körülötted lévő világot kell elkezdened megváltoztatni, jobbat tudsz Te is tenni, csak meg kell próbálni. Persze könnyebb mindent úgy hagyni, ahogy most van, csak siránkozni rajta.

Gwen-Virág 2009.07.11. 23:19:54

@pezo: Szerinted normális, hogy három gyerekből egy császáros? Ha ilyen arányokra lett volna szükség, kihalt volna az emberiség...
De az USA nem jó összehasonlítási alap. Ott ugyanúgy boszorkányüldözik a szülést másképpen elképzelőket, mint itthon.

mindenlébe 2009.07.11. 23:21:40

@kispista2:
Normalis lefolyasu szuleshez nem kell orvos. Angliaban nincs valasztott orvosa senkinek, es ha nincs komplikacio, nem is talalkozik az anya orvossal egyaltalan!

Jol kepzett szulesznok vannak, akik vegigkiserik az egesz terhesseget. Az orvos keszen all arra az esetre, ha surgos eset van.

mindenlébe 2009.07.11. 23:24:58

@pezo:
"A körülötted lévő világot kell elkezdened megváltoztatni, jobbat tudsz Te is tenni, csak meg kell próbálni."

Abszolut igy van. Csak az ember abban a helyzetben, amikor orvoshoz fordul, nincs ilyen eros lelkiallapotban, sajnos. Sem a szuloszoban, sem amikor baj van, hanem orul hogy valaki segit. De igazad van, ez lenne a kiut, csak ez a legtobb embernek nem megy...

Te probaltad mar?

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.07.11. 23:25:22

Kedve Pezo!

"Persze könnyebb mindent úgy hagyni, ahogy most van, csak siránkozni rajta. "

ez volna a részvételi demokrácia ellentéte. Olvass bele a többi cikkbe, és utánna vádaskodj ilyesmivel.

kispista2 2009.07.11. 23:26:46

@mindenlébe: Kórházban kéznél van az orvos. Ha otthon szülsz, a gyermek életét veszélyezteted, ha egy komplikáció miatt a mentőkre vársz.

mindenlébe 2009.07.11. 23:29:31

@kispista2:
Igy van. Ezert nem kene hagyni hogy "a mentore varj".
Mint mas emlitette, Hollandiaban kint all a mento amig szulsz, ugy tudom Nemetorszagban is igy van. Angliaban KORHAZON BELULI orvosmentes szulohaz van...Biztos lenne megoldas nalunk is arra, hogy ne kizarolag az orvos kenyelme szerint pozban/idozitesben lehessen szulni.

Gwen-Virág 2009.07.11. 23:29:41

@pezo: Szerintem éppen azt tettem. Próbálom változtatni a világot, és nem csupán siránkoztam. Hoztam egy döntést, és aszerint cselekedtem. Utánanéztem, utánaolvastam, tanultam róla.

Egyértelműen nem tartom az orvosi kasztot érinthetetlennek, talán a kontextusból kiderült: egy évtizede egyszerűen még féltem tőlük. De azért ma is tartok :). A kommentemből kiderülhetett, hogy ami szerintem fontos, hogy a szülő nő jól felkészüljön, és értse meg, mik a lehetőségei - a kórházban és azon kívül, és az összes terhes ismerősömnek ennyit tanácsolok csupán.

pezo 2009.07.11. 23:39:34

Kedves Mindenlébe!

"Abszolut igy van. Csak az ember abban a helyzetben, amikor orvoshoz fordul, nincs ilyen eros lelkiallapotban, sajnos. Sem a szuloszoban, sem amikor baj van, hanem orul hogy valaki segit. De igazad van, ez lenne a kiut, csak ez a legtobb embernek nem megy"

Ha Te vagy a beteg, attól még ember maradsz, nem mindenki eszméletlen, amikor orvoshoz fordul. Ha Veled rosszul bánnak, szóvá kell tenni, ha a beteg rokonoddal rosszul bánnak, szóvá kell tenni. Az orvosokkal beszélni kell, ha ők nem akarnak Veled beszélni, akkor is erőltetni kell, mert ők vannak értünk.
Nem szabad hálapénzt adni, ha Te nem adsz, nem lesz, talán eltűnik a szokások közül.

Kedves Saman!
Én pont amellett vagyok, hogy amiről Te is írsz, kár kiragadni összefüggéseiből a mondatot. Én is kiragadhatnám a szövegedből a következőt: " a korrupció teljesen természetes számunkra" és értelmezhetném, ahogy akarom.

A cikk elején található komment "A cikk esetpélda részét az anya kérésére töröltem a komentek stílusa miatt" azért erősíti bennem az érzést, hogy csak fogadatlan prókátor voltál :) Én nem találtam kirívót egy két hozzászólás kivételével, de aki blogol és hozzászólást fogad, az legyen erre fölkészülve. Ha nem bírod, ne írj, de az esetpélda nélkül a megjegyzések értelmetlenné váltak, a további kommentek meg lehetetlenné...

pezo 2009.07.11. 23:40:44

Ja, ha elfelejtettem írni, orvos vagyok. Lehet kezdeni szidni...:))

Gwen-Virág 2009.07.11. 23:43:59

@pezo: Én kértem, hogy a részleteket törölje Sámán. Nem a kommentek miatt (hidd el, hasonlóakat kaptam én is élőben, és egyébként semmiben nem különbözik a mai közpolitikai stílustól), hanem mert a téma olyan szinten kényes ma, hogy esetleg beszippantja a sajtó, és nem szeretném sem magam, a babát, sem a szüléssegítőimet meghurcoltatásnak kitenni.

Az önérvényesítésről szóló mondataiddal egyetértek. Csak nem olyan nagyon könnyű, ha beteg vagy (de egészségesen sem) önérvényesíteni... És speciel az iskoláink nem erre (hanem az ellenkezőjére) nevelnek - engedelmeskedj. Uff

Gwen-Virág 2009.07.11. 23:49:11

@pezo: Ennyire orvosellenesnek tűnnék? Vannak orvos barátaim, sőt nagyon sok nagyon rendes orvost ismerek :). Még ebben az esetben is nagyon sokkal találkoztam.
Szerintem nem az orvosokkal van a baj. A rendszerrel, ami elidegenít. Az orvost is elidegeníti.
A végtelen hosszú tanulóidő (ami persze hasznos is). A bér, amiből nem lehet megélni, és ami miatt akkor is elfogadod azt a borítékot (vagy egy ismerősöm esetében a csirkét :))), ha nem szeretnéd . Az embertelen hosszú ügyeletek. Az, hogy pár perc jut egy betegre. Az idióta finanszírozási rendszer.
Tiszteletem mindazoknak az orvosoknak, akik emellett emberiek és együttérzők maradnak.

pezo 2009.07.12. 00:24:34

Kedves Gwen-Virág!
Nem tűnsz orvosellenesnek, nem neked szólt, hanem azt tapasztaltam fórumozás közben, hogy az orvosokat mindig szidják.
Én egyébként nem fogadok el hálapénzt/borítékot/csirkét/ajándékot sohasem. Az államnak kellene engem megfizetni, nem a betegeknek.
Sajnálni nem kell azért, több lábon állok.
Az orvoslásra egy olyan mértékű pátosz rakódott, amit le kell törölni. Az orvos is csak egy ember, a szakma meg egy a sok közül, lehet jól, de nagyon rosszul is csinálni. A diploma mellé nem jár intelligencia, a felvételre jelentkezőket nem lehet megszűrni, mert nincsen kiből válogatni, már nem a legjobb tanulók mennek el orvosnak. (Persze a tanulmányi eredmény önmagában nem biztosíték az empátiára...)
Az egyetemen a józan észt nem oktatják, de sajnos kommunikációt sem, amely azért nagyon fontos volna. Kontraszelektálódott a vezető orvosi gárda, nehéz igazi modellt találni a kezdőknek, soroljam még?
Ezért kell a betegek kontrollja az orvostársadalom fölött, hogy legyen nyilvánvaló, ki van kiért.

mindenlébe 2009.07.12. 01:09:05

@pezo:
En sem ugy ertettem, hogy eszmeletlen beteg nem tud onervenyesiteni. Eszmeletenel levo, de alarendelt statuszu embert csinal a magyar egeszsegugy a betegbol, amikor nem vonjak be a donteshozatalba, amikor nem adnak informaciot, amikor nem kerdezik meg, o mit szeretne, amikor letoljak mert velemenye van. Innen nehez onervenyesiteni.

Pontosan ugy reagalsz amugy, mint Edesapam = o is orvos, a becsuletesebb fajtabol, es o is ugy erzi, hogy minden kritika az osszes orvost abnblokk erinti. Nem igy van; en halistennek tobb becsuletes orvossal talalkoztam mint nem (talan mert orvos van a csaladban?).

A becsuletes, jo dokiknak, mint amilyen TE is vagy (igy kepzellek, mert fontos neked a beteg) nem kene magara vennie a kritikakat, es a kritizalot "orvosellenesnek" hivni.

Mi mind ugyanabban vagyunk erdekeltek: az emberibb egeszsegugyben, orvosnak, betegnek.

mindenlébe 2009.07.12. 01:13:29

@pezo: bocsanat, nem te hoztad fel az orvosellenesseget, csak olvasnom kene tudni :)

mindenlébe 2009.07.12. 01:18:16

@pezo: "Az egyetemen a józan észt nem oktatják, de sajnos kommunikációt sem, amely azért nagyon fontos volna.
Ezért kell a betegek kontrollja az orvostársadalom fölött, hogy legyen nyilvánvaló, ki van kiért."

pontosan, pontosan, pontosan! Teljesen egyetertunk, es le a kalappal, amiert orvoskent igy latod a helyzetet! (en meg beletennem, hogy pszichologiat sem tanitanak...eleget.)

De a kerdes a HOGYAN - milyen modon lehet kontrollt gyakorolni, mert egyeduli szelmalomharcoskent lehetetlen...
Es ha van civil osszefogas - pl nogyogyaszok halapenz-szokasairol keszitett lista - akkor azt az orvosi kamara megtamadja es megszunteti...

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.07.12. 02:09:55

@Saman: Nem ertek a temahoz, de ugy latom hadilabon allsz az alapveto logikai (tudomanyos) modszerek alkalmazasaval. Es most nem az orvostudomanyrol beszelek, hanem arrol, hogy tudod-e kritikusan szemlelni es legalabb megprobalni ellenorizni a felveteseidet, mielott nekiallsz leoltani egy adott szakterulet kepzett muveloit. Persze lehet, hogy nincs igazuk, es a magyar egeszsegugy elegge gaz, de ettol ebben a kerdesben meg pont lehet, hogy neked nincs igazad.

> Engem ez meggyőzött arról, hogy van
> bevésődési szakasz ezügyben.

Marmint, hogy egy csaladban harom gyerek, es mind problemas. Hat akkor talan elsore az is felmerulhetett volna, hogy nem csak a mellre nem tetel a kozos, hanem az egy csalad is. Amugy meg a harom gyerek - ahogy te is irtad - baromira nem reprezentativ minta. Ezek utan odabiggyeszteni azt, hogy "de...." es kijelenteni, hogy teged meggyozott eleg furcsa gondolkodas. Leginkabb azt jelenti, hogy az elozo kijelentest a reprezentativ mintarol csak azert tetted, hogy ne lehessen belekotni a mondanivalodba. De hat ettol meg bele lehet, mert ahogy te is irtad harom gyerek egy csaladbol baromira nem jelent semmit.

De ha teged a kis szamok gyoznek meg, akkor en elmondom, hogy van az ismerettsegi korben kb. 8-10 haromev alatti gyerek, es egyiknel sincs ilyen problema. Ettol meg lehet jo az epp megszuletett gyereknek ha odaadjak az anyjanak, es abban is lehet igazad, hogy hat miert ne tenne meg az orvos ha epp nincs fontos szakmai feladata a gyerekkel (bar szerintem van, mert vegeznek egy rakat vizsgalatot!), csak epp a drama kamu amit melleraksz.

pezo 2009.07.12. 07:24:57

Kedves Mindenlébe!

Jó reggelt!
Szerintem az orvosnál is úgy kell viselkedni, mint bárhol, ahol szolgáltatást kapunk: határozottan, nyitottan, de annak tudatában kell velük beszélni, hogy a szolgáltatást igénybe vévők a betegek. Az, hogy az orvos kicsi fizetésért, gyakran alapvető eszközök híján, túlterhelve dolgozik, az nem a beteg hibája, hanem egyrészt az államé, másrészt pedig a birka egészségügyi dolgozói társadalomé, akik nem tudják megoldani a problémáikat. Egészségügyi reform reform hátán volt, molnár lajosok és trezoros ágikák dúlták szét az ágazatot mintegy megágyazva a magántőkének, teljes politikai felhatalmazással. Persze mikola sem jobb, amikor a politika beteszi a lábát valahova, onnan az épeszű eljön...
Nekünk, orvosoknak kell felállni, hogy elég, csak ehhez egy generációnak, a kommunizmusban kontraszelektált dinoszaurusz vezetőinknek kell kihalni.
Ehhez kell a betegek segítsége is: ne adjanak hálapénzt, követeljék meg a tisztességes felvilágosítást, bánásmódot. Ma egy gázszámla elszámlázott 100 forintjáért sorban állnak reklamálni az emberek az ügyfélszolgálaton, de egy rossz bánásmód ellen az egészségügyben csak névtelen internetes fórumokon lázadnak, ez nincsen jól így.
(Persze az éremnek van másik oldala is, a gázszámlát elolvassák az emberek, míg a saját zárójelentésüket nem...)

Kedves Sáman!
Olvasom atléta hozzászólásat, és érzek benne egy jó gondolatot: lehet, hogy az evéssel, etetéssel kapcsolatos problémak a családon belüli okokra vezethetők vissza? Hiszen mindkét ágon már a szülők problémásak voltak ilyen téren, Te magad írtad. Nem sértésnek szánom, de elgondolkodtató, mert ugye az otthon látott/tapasztalt viselkedésmintákat gyakran követik a leszármazottak.

IronLowrider 2009.07.12. 09:07:12

@Avenarius professzor: Szerintem félreértettél. A Taügetosz+ azoknak szólt, akiknek saját fejükből pattan ki az ötlet, "választják" az otthon szülést, vagy épp a császármetszést. Ha az orvos javasol, nincs probléma.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.07.12. 10:05:45

@atleta.hu: Kedves Atleta!

koncenráljunk arra a kérdésre, hogy az orvosok által kontrollált szülés megtagatdhatja-e a szülők kérésére ezt a mellre tételt vagy nem.

Az amit leírtam a saját családomból az nem tudományos kutatás, így fölösleges cáfolni ennek a módszertani hitelességét.

Írok a kommentekről cikket, mert kitűnően hozza az alapételt.

Az orvosok elvitatják a szüléshez fűződő természetes jogokat. Itt a kommentekben is, és az általam tapasztalt gyakorlatban is.

mindenlébe 2009.07.12. 11:17:34

Joreggelt!
Elviekben abszolut igazad van, es valoban igy kellene csinalni, a gyakorlatban azonban:
"egy rossz bánásmód ellen az egészségügyben csak névtelen internetes fórumokon lázadnak"

sajnos az orvostarsadalom igencsak osszezar, amikor meg kell vedeni valakit egy muhibapertol. a magyar orvosi kamaranak kellene kevesbe vedeni a munderbecsuletet, es kizarni azokat, akik 'visszaesokent' romboljak a tisztesseges orvosok renomejat, de sajnos ilyen nem soxor fordul elo.

Egyetertek, hogy nincs kialakult szolgaltatas-elkepzeles a betegben; nemcsak az orvosoknal vannak a kommunizmusban edzodott dinoszauruszok, hanem az egesz tarsadalomban. nem fogja fel senki, hogy a TB egy szolgaltatas, amiert fizetunk, sokan "ingyenessegrol", allampolgari "jogrol" beszelnek EU-ellatas kapcsan. Eszem megall.

Kedvencem, amikor hazalatogatva az EUs E111 kartyamat szinte SEHOL sem veszi be a betegfelveteis rendszer, erre a betegfelvetelis (szinte mindig) ramnez: Nincs TAJ kartya? De maga magyar allampolgar, nem?? Es akkor kezdjem el magyarazni pont neki, hogy a mukodo TAJ kartya nem allampolgari jog...ahhhhh.

rokareka 2009.12.29. 11:21:05

@mindenlébe:
Nem áll sehol sem mentő az otthonszülő háza előt!!!
Mért állna, mikor 10 tervezett otthonszülésből minimum 8 be is fejeződik otthon?
Hollandiában egy bába és annak egy segítője jár szülésekhez, és ők látják el az anyát és a babát is, a szülések kb. 30%-ában.
nemzetközi kutatás azt mutatja, hogy az otthoni szülésnél kevesebb a komplikáció és még a halandóság is. Olvasd csak a British Medical Journal cikkjét, lefordították magyarra: holdudvar.babahaz.hu/CPM2000.htm
süti beállítások módosítása