Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

A III. szektor legnagyobb predátoripara

2008.10.26. 11:43 :: Saman

A Hír TV Célpont című műsora megint kitűnő röntgen felvételt készített a civil szektor legnagyobb iparágáról, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását szervező cégcsoportról.

A szektor árbevétele 700 milliárd körül van, amiben kb 40%-os részesedése lehet az ESZA Kht jellegű állami szerveknek, amelyeknek hivatalosan az EU pénzek 5%-ából kellene megszervezni a forráselosztás körüli adminisztrációt.

Ehhez képest, pl. a Norvég Alap első nyertese menten az ESZA Kht mint főcivil, kétmillió Euroval.

Ilyen alapon a szektor tele van az állam és a pártfinanszírozás tárgyköréből betüremkedő álcivilekkel, vélhetően a szektor költségvetésének 80-90%-a NEM az állampolgári önszerveződések kontrollja alatt van, hisz még a civil elit szervezetek is a mindössze 6 milliárdos, azaz a szektor árbevételének 1%-ánál kisebb forrást jelentő NCA-ból ácsingóznak fejlesztési forrásokra.

A vélhetően sok-sok vörös báróból és kevesebb narancs báróból álló fogyatékos foglalkoztatási intézményrendszer kertjében komoly gyomlálásba fogott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium. A komolyabb támogatást jelentő szegmensben mindössze 12 szervezetet hagyott életben, a többivel felmondta az évek óta működő együttműködését.

A Célpont műsorban bemutatott szervezet pl. ha jól emlékszem EQUAL programot nyert, most elvileg az innováció elterjesztésén kellene fáradozniuk. Szurkoltam nekik, kíváncsi voltam, hogy egy ötmilliárdos árbevételű szervezet túléli-e likviditási szempontból a 400 milliós EU-s programot.

Úgy tűnik nem. Kiestek a predátor pixisből.

Miért nem lehet ilyenkor a fogyatékos érdekképviseleti szervezetektől vagy a NOE -től valami érdemi politikai tiltakozási rekaciót látni? Miért nem lehet nálunk ezeket a dolgokat értelmesen működtetni.

Hogy lehet, hogy akkreditálnak olyan intézményeket, ahol 2 millió a predátorok havi fizetése, ami családilag akár 10 milliós nagyságrendű is lehet, és 60.000 Ft-ot visznek haza a fogyatékos foglalkoztatottak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr27732385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica 2008.10.26. 18:57:25

Én ,,csak" a Balogh családot ,,ismerem"! Balogh Úr és fia mindketten igazgatók, id Baloghné egy ,,civilszervezet" főállású foglalkoztatottja (mint megváltozott munkaképességű), egyébként nyugdíjas.
Nem hülyeség a havi 10 milla! Jó üzlet (ráadásul) vörösben!
süti beállítások módosítása