Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Terjed a néma közbeszéd: no comment

2008.09.22. 09:44 :: Saman

Már a 150 fős tüntetésről se akartam írni, és a hét végi utcai zavargásokhoz se sok kedvem van hozzászólni, de amikor tájékozódni akartam a témáról, kiderült, hogy más médiamunkások is így vannak ezzel.

Találtam egy címet, gondoltam elolvasom: "Ezt még Kádár sem merte volna megcsinálni!" kiderült, hogy számos ilyen cím van, de cikk nincs. Képek vannak, video, a kép alatt talán néhány kulcsfogalom és ennyi. Persze a video mindent megmutat. Kétségtelen, hogy ehhez nem lehet mit hozzátenni!

A zöldek HANEM kampányával kapcsolatban is erősen elkezdtem csodálkozni azon, hogy lényegében fotókat gyűjtenek.

Először arra lettem figyelmes, hogy akaratomon kívül sikerült egy olyan kampányhoz szorgalmasan cikket írnom, amihez mások nem írtak cikket. Max. feltették egy aznap írott cikküket, ami nem feltétlenül kötődik a témához szorosan.

Volt aki a kedvenc sörreklámjaival szállt be az internetes blog kampányba, így érdekes artikulációs szivárvány az részvételi demokrácia minisztérium programom, meg az az artikulálatlan üvöltés, amikor egy pultos a vízvezetékszerelő annuszával nyitja ki a sörös üveget.

Lehet, hogy a jövő újságírása már se tudósítani se tájékoztatni, se tényfeltárni, se elemezgetni - kombinálni nem fog?

Vagy már mindenkinek ennyire elege van?

Megnézetem pár videot. Morvai Kriszta beszéde már nem fért rá a szalagra, pont amikor kezdett volna valami véleményt is mondani (gondolom én). Meglehet, hogy a média újdonságokra vadászik, ezek a lemezek meg ...

Érdekes, hogy az e-demokrácia eszköztár félig meddig működik, amikor az utcai akciózó mozgalmak tevékenységét akarom átnézni, de nincsen ilyen krónika a politikusok napi szintű tolvajlásáról.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr88675380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nutika 2008.09.22. 16:09:48

Azt hiszem, hogy ez annak a globális kommunikációs változásnak a része, aminek lényege, hogy az írott szöveget a kép, és főleg a mozgókép váltja fel. Ha megnézed a mai kiskamaszok kommunikációját vagy a Youtube sikerét, egyértelmű a változás.
Ugyanezen változás másik oldala viszont, hogy a korábban verbális kommunikáció jelentős része ma írásban folyik, e-mailben, de főleg chaten. Ennek a kettős folyamatnak az lehet az eredménye, hogy sokkal több írott és képi tartalom forog majd közkézen, viszont igen ingadozó minőségben.
Számomra kérdés, hogy ennek eredményeképpen több vagy kevesebb értelmiségi lesz-e, esetleg átalakul az "értelmiségi" definíciója; hogy ez az új értelmiség milyen (közéleti) szerepet vállal az átalakuló társadalomban; hogy mi lesz az újságírás és az irodalom sorsa, és hogy hogyan lehet az internet (minőségi szempontból) kontrollálatlan adattömege közepette értékeket megőrizni, képviselni, közvetíteni.

Fecó · http://sexchat.hu?ref=1822 2008.09.23. 09:49:09

Azta...

Ha ezt nevezzük ÉRTELMISÉGNEK ami ma URALKODIK az országon, akkor ÉN cseppet sem bánom ha átalakul az értelmiség, és valami teljesen más lesz ... lehet rosszabb? Aligha.

nutika 2008.09.24. 13:10:19

nem, azt nem értelmiségnek, hanem politikusoknak szokás nevezni. Az értelmiség egy nagyobb buborék, aminek a "politikus"-halmaz része, nagyjából 100%-ban, hiszen jobbára felsőfokú végzettségű, társadalmilag aktiv, gondolkodó emberekből áll. Azt is mondhatjuk, a politikus olyan értelmiségi, akit rendkivül érdekel a) a hatalom (ez a többség) vagy b) a közjó (ez sajnos elenyésző, pedig ilyen kéne sok-sok)
De értelmiségi a tudós, a művész, az újságiró, a tanár is, meg még egy csomóan.
süti beállítások módosítása