Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Hegyi menet

2008.08.24. 11:27 :: Saman

BBJNICK felvetésére reagálva megpróbálom kifejteni, hogy miért gondolom, hogy merő lustaságból (is) a tudásgazdaságoktól való leszakadásra vagyunk ítélve.

Számos szakmai szerepemben érintkezem azzal a kérdéssel, hogy van-e teljesítménymotivált és tudásintenzív válaszunk a felzárkózás vagy leszakadás kérdésére.

Egy - egy kulcsfontosságú ponton megszondázzuk ezt a kérdést.

A saját munkatapasztalataimből kiindulva, milyen sikerekekről vagy kudarcokról tudok beszámolni a néplélek, vagy a politika, vagy a sajtó, vagy a közösségfejlesztésben érintett szakpolitika, vagy az RDH körül dolgozó szervezetek - mozgalmak, vagy a tréningeken megjelenő civil vezetők hozzáállását vizsgálva.

  • A helyi közösségfejlesztési munkáim során találkozom azza, hogy konkrét helyi emberek lépnek valamit mondjuk munkahelyteremtés ügyben vagy nem.
  1.  Nagyon nehéz elérni, hogy az egyszerű mezítlábas állampolgár bejöjjön egy lakossági fórum helyztebe. Még a depressziós térségekben is, a kifejezetten állásbörze helyzetek is, igen nehezen összehozhatók. A vállalkozókat meg kifejezetten kín keserves dolog a közügyekről kommunikációra bírni. Tavaly a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért szineiben végigcsináltunk egy 20 lakossági fórumból álló fórumsorozatot. Csak azok a fórumok voltak tele hallgatósággal, amelyeket egyesületek/mozgalmak a saját tagságuk körében hívtak össze. A nyílt lakossági fórumokra a kutya se jött be. Volt olyan, ahol a csecse-becse kezecskéimmel tettem oda 15.000 ember orra elé a plakátokat, persze a kerületi lap egy mukkot se, a kerületi TV egy mukkot se stb., és sikerült a panelprolik közül 2 résztvevőt bevonzani erre a fórumra.
  2. Az állam ki szokta nyilatkozni, hogy a helyiek dolga pl. a munkahelyteremtés. Persze az önkormányzatok ehhez hatalmas forráshiányt kapnak a nyakukba, abból aztán finanszíorzhatják a helyi közgondokodást és az induló közösségi vállalkozásokat/ hiánypótló humánszolgálttatatásokat... Így a dolognak sem a helyi sem a központi állami szervek nem gazdái!
  3. A civil szektor pedig kifejezetten egy elpusztított, megkínzott, megszált, kirabolt, megalázott helyzetben vág bele az érdekképviseleti kihívások kezelésébe (természetesen szinte sehogy), vagy a helyi gazdaságfejelsztésbe (természetesen sehogy), vagy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok számára (védett munkahelyek)/(közösségi vállalkozások) megtartó jellegű, de félig-meddíg a piacról élő helyi kezdeményezések létrehozásába.
  • Hálózatépítő - rendszerfejlesztő szerepemben érintkezem azzal, hogy a terület szakmai szervezetei; lépnek valamit munkahelyteremtés ügyben vagy nem
  1.  Végigjártam 25-30 olyan szervezetet, amely a munkahelyteremtéshez vagy a közösségfejlesztéshez - társadalmi tervezéshez, vidékfejlesztéshez vagy tudástársadalomhoz kötődő misszióval tevékenykednek. A területen dolgozó ügygazdák / módszergazdák nagy részét ismerem, az elmúlt 3 évben műhelymunka - tréning helyzteben is találkoztam a nagy részükkel. Általában elmondható, hogy a szervezetek nagy része nem intézményesült szervezeti keretek között működik.
  2. Szinte bármilyen együttműködési - közös fellépési helyzet beleütközik abba a korlátba, hogy az adott szervezetet vivő karizmák családi kasszája / időbeosztása elbír-e még egy projektet.
  3. A 30 szervezetből mondjuk 10 évi 100 millió fölötti netto árbevétellel gazdálkodik, de őket meg egyáltalán nem érdeklik ezek a területek! El mojolnak a saját területükön, de ha azt kérem tőlük, hogy ne engedjük, hogy a pártokrácia eltérítse a humánfejlesztések 300 milliárd forintját ezektől a céloktól, akkor lőn nagy kussolás. (Hátha majd kapnak valami morzsát...)
  4. Több civil integráció is kimondta, hogy elég volt, valamit tenni kell, mert ez a helyzet tarthatatlan, de egyik sem hajlandó napirendre tűzni azt a témát, hogy megváltozik-e a pártokrácia és a civil érdekképviseletek viszonya a következő pár évben. Eljutottunk oda, hogy szinte bármelyik civil érdekképviselet hajlandó átláthatóvá tenni a nyilvánosság számára, hogy a pártokrácia érdemben nem kommunikál vele, de azt még nem tudjuk, hogy miként kényszerítjük ki (tapossuk ki) a pártokráciából, hogy a demokrácia a mienk is! A közpénzek nem az ő kasztjuknak a magánbüdzséje etc.
  • Az EU források deklarált céljait - mozgását és a pártokrácia nyilatkozatai figyelve megállapítható, hogy az eddigi " egyenesen a szakadékba" startégiát folytatjuk-e vagy európai fejlődési pályára áll a hazai gazdaság.
  1. Az EU csatlakozás körül rengeteg konferencián voltam, és mindeggyiken elmondták, hogy a fő mumus a portugál és a görög "felzárkóztatási" példa, ahol a korrupt pénzosztó rendszer rengeteg funkciótlan épület felépítését finanszírozta, amit senki nem használ semmire. Ehhez képest néhány bezzeggyerek, például az írek megfinanszírozták a tudás alapú gazdaság megalapozását rendeteg humánfejlesztéssel.
  2. Nálunk jól láthatóan megküzdött ez az ideológia meg a pártok pénzéhhsége. Az egyik kiütéssel győzözött. Annak ellenére a pénzek 98%-át betonra és szobafestésre költjük, hogy az EU minimum 30%-ot előír a humán fejlesztések területre. A kifejezetten humánfejlesztés nevű programokban is csak épületekre lehet pályázani.
  3. Ezekben a programokban egy kirekesztő elv jelenik meg. Csak az pályázhat humánszolgáltatásokra, ki az épületekre nyert, sőt megjeneltek az olyan pályázati kiírások, amelyek a területen működő piaci szereplőket már a pályázati kiírás szintjén kitiltják a lehetséges szereplők közül. Ezzel a pártokráciától független szereplők ismét ki vannak rekesztve. Pedig ők rendelkeznek halovány tudásbázissal, motivált stábbal/önkéntesekkel ahhoz, hogy a humánfejlesztések területén valamilyen társadalmi hasznosságot fel tudjalak mutatni.
  4. Gyakorlatilag az ország a rendszerváltó pártokrácia ipari társadalom mániája miatt kezelhetetlen foglalkoztatási krízishelyzetbe került, és az EU források eddíg elköltött  2000 milliárd Forintjából szinte semmit sem költöttünk arra, hogy ebből a helyzetből kimozduljunk. Így eshetnek egybe a "fejlesztések" meg az 1%-os növekedés olyan közegben, ahol 8-10%-os a növekedés.
  5. A fenntartható fejlődés startégián, meg a munkaügyi érdekegyeztetésen tisztán látszik, hogy fel sem merül a Liszaboni startégia által ajánlott információs társadalom és tudástársadalom kép, mint vízió. A hazai pártokrácia és az általuk megbízott szakértők és az általuk a tárgyalási folyamatokba beemelt "civil" érdekképviseletek nem foglalkoznak ezekkel a témákkal.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr46630196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://magyarido.blog.hu 2008.08.27. 06:16:35

Kedves Sámán!

Köszönöm az értékes gondolatokat! Ezekből is csak azt tudom kiolvasni, hogy ez a mi társadalomunk egy mérhetetlenül elcsigázott, kétségbeesett és megalázott beteg társadalom.

És: ígértem neked, hogy egy-két napon belül válaszolok, a Tégy a motiválatlanság ellen-felhívással kapcsolatos felvetéseidre. Ezt most, engedelmeddel, itt és most megteszem.

A felhívást igen sokfelé elküldük (e-mailban). Kaptak a legkülönbözőbb médiumok, civil szervezetek, kistérségi társulások és szövetségek és miegymások, meg az stb. Egyedül talán politikai pártok nem kaptak a felhívásból, okkal. Bár még csak két-három nap telt el a szétküldés óta, úgyhogy messzemenőeket talán még nem kellene levonnunk, de egy-két dolog már világosan látszik.

Például az, hogy a médiumok nagy ívben sz***** rá. Amin, ugye, nincs is csodálkozni való. (Ámbátor, anno, a rendszerváltás idején ez másként volt; egyszer majd, mondjuk sörözés közben, elmesélem, hogy hogyan kevertünk bele egy többmilliárdos nagyprojektbe, ami aztán le is kellett, hogy álljon, egy írógép és néhány transzparens segítségével: utána még évekig kaptuk a leveleket és kérdőíveket a szakminisztériumtól a szakmai munka értékelésére:-) Ja, hogy akkor még Magyarországon nem latin-amerikai viszonyok uralkodtak?!) Egyedül a barikad.hu és néhány u.n. nemzeti jobbos portál közölte a felhívás szövegét, illetve linket ahhoz. Pedig, ugye, nem csak a jobbosok kaptak belőle.

Valamint: nem mindenki az, akinek/aminek látszik. Kaptak (a felhívásból) olyan személyiségek és szervezetek is, akiktől/amiktől az lett volna a meglepő, ha nem válaszolnak. No, úgy látszik, szeretnek meglepetést okozni:-) Ezt eddig is tudtuk (mármint, hogy: nem mindenki az, akinek látszik), most már demonstrálni is tudjuk (erről is bővebben mesélek majd sörözés közben).

Továbbá: az is nyilvánvaló, hogy a helyi korrifeusok, előljárók minden efféle mocorgástól, mozgolódástól rettegnek, mint az leprátől, a bizalmi viszony sem olyan a nép és vezetői között, hogy - kevés kivételtől eltekintve - együtt tudnának ilyesféle ügyekben működni (szépen megírja ezt Csutakaszürkeló blogger

magyarido.blog.hu/index.php?author=146659

a Csutak falun bejegyzéseiben); a legtöbb, ami kitellik tőlük, az maximun az efféle undorkeltő mutyirepi

magyarinfo.blog.hu/2008/08/23/monok_2008

(nem tudom, te hogy vagy vele, szerintem ez a bejegyzés egy amilyen visszataszító, legalább annyira kontrapruduktív történetet mesél el). Tehát, ennek a "motiválatlanság elleni mozgalomnak" (nemritkán) helyi ellenszélben kellene működnie.

No, hogy mondókámat ne húzzam a végtelenségig, kimondom kereken:-)
hogy: ha ti, az RDH, ebben a történetben fantáziát láttok, akkor egy pillanatig sem tartsátok magatokat vissza. Vegyétek olybá, hogy olyan ez a felhívás, mint a krumplilángos receptje, nem jogdíjas cucc, ha valaki olvasta, nyugodtan próbálkozhat az elkészítésével. Ha idén 5-ször, akkor 5-ször. Ha közben tájékoztattok minket is, hogy mire jutottatok, akkor nagyon meg leszünk tisztelve.

Az optimális persze az volna, ha minél spontánabbul szerveződnének ezek a "vendéglátások". Ha, tegyük, fel egy plébániai-parókiai közösség (kaptak a felhívásból egyházak, egyházi szervezetek, intézmények is) döntene úgy, hogy támogat egy ilyen meghívást (máris volna intézményi háttere is, hacsak az kell):-); de lehetne ez bármilyen más helyi közösség is, amennyiben a történet személyes jellege megmarad.

De, mivel, még csak néhány napja él a "mozgalom", így még számtalan érdekes motívum "bejöhet". Megígérem, hogy ha érdemiről értesülök téged is tájékoztatlak.

Sz'val, nagy érdeklőséssek figyeljük, hogy ti, az RHD, ha nekivágtok, mire juttok! És szurkolunk nektek (is)!

A sörből pedig a Soproni Ászokot szeretem!

ü
bbjnick

süti beállítások módosítása