Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

Tojásbefőtt 2.0.

2008.03.25. 20:03 :: Saman

Premodern kultúra - önellátó ember

A mezőgazdasági forradalom következtében kialakulnak a társadalmak. Kezdetben a vízhez kötődő öntözéses gabonatermelés, vagy Ázsiában a monszun okozta környezethez való alkalmazkodás alakított ki hatalmas hierarchián alapuló rendszereket. Mindenki szolga, még a fáraó is csak a napisten földi helytartója. Olyan kultúra, gazdaság, és társadalom szerkezet alakul ki, amely önmaga totális változatlanságában hisz. Minden erejével a változatlan újratermelődésre törekszik. Generációkra előre el van döntve az egyén sorsa. A család, a nemi szerep, amibe bele születik az ember meghatározza az életmódot, az értékrendet, a társadalomban és a munkamegosztásban betöltött helyet.

Az emberi viselkedés meghatározó elemévé válik, hogy levetjük a „falkaállat” múltunkból eredő szokásainkat. Az erőszak állami monopóliummá válik, az etalon viselkedési kultúra egyenesen az udvarból ered. A királyhoz és a főrendekhez személyesen járó nemesség az „udvariasság” letéteményese. A nemesi kaszt terjeszti – őrzi a kultúrát.
A tudás a családon belül áramlik és nem kísérletezünk azzal, hogy ezen kívüli kerteken átadjuk másoknak. Ezért az egyházi kereteken kívül nem alakul ki semmilyen iskolarendszerű képzési forma.

A dehumanizációs forradalom szépen kifejezésre került a nyelvünkben. Az ALATT VALÓ szóösszetétel jelzi, hogy alá-fölé rendeltségre épülő rendi társadalom alakul ki. Az UDVARIAS hozza a kultúrát a királytól, akinek a főnemesek jelentik az asztaltársaságot.

A kultúra személyes átadásáról gondoskodnak a nemesi rendi rendszer tagjai, a papság, de az iparosoknál is mester/inas szinten, személyesen lehet belenőni egy-egy tudás bázisba.

Ha olyan minőségű bort szeretnénk, mint a nagy borkultúrák népeinél iható, akkor behívunk olaszokat, franciákat. Ha kovácsokat és kardforgató lovagokat szeretnénk, akkor bajorokat hívunk ide. Ha a pusztai harcmodor védelmet jelenhet a tatárok ellen, jászokat és kunokat hívunk be az országba. A bányász vidékekre a szászok, kereskedelem szervezésére, só ügyek dolgában izmaeliták és izraeliták, örmények kapnak jogokat.

Ma nehéz elképzelnünk hogy a premodern egy másképpen globalizált világ volt, ahol az etnikai hovatartozáshoz kötődtek szakmák – társadalmi hasznosságok. A modernizáció nacionalizmusa elsodorta ezt a világot.

Ez a scenárió a ma embere számára egyrészt a kulturális gyökereink körül kialakuló közbeszéd formájában jelenik meg nagy jelentősséggel. A jobb oldali politika erősen hangsúlyozza a kulturális gyökereket, a „szavazz rám” erős eszközévé, fő adu ászává válik, hogy a politikai ellenfelét nemzetietlenséggel vagy szélsőséges esetben nemzetpusztító szándékok kitervelőjévé és kivitelezőjévé teszi meg. A premodern gyökerek újrahangszerelése - túlhangsúlyozása azonban magában hordozza azt a veszélyt, hogy a jobboldali politikai szocializáció miatt kevesebben próbálkoznak gazdaságilag saját lábra állni, mert a premodern kultúrában a játszmázás, és ebbe az üzletelés, az alkudozás beletartozik bűnös – megvetett dolog volt.

Kereskedni bűn?

Az önellátó mezőgazdasági termelésre berendezkedett ókori és középkori kultúrákban bűnös és megvetett dolog volt a tőkefelhalmozás, az üzletelés, a kereskedelem. Általában idegen népek töltötték be ezt a szerepet. Az egyiptomiaknál a főniciaiak, Európában számos elüldözött nép, például az örmények, a görögök, a zsidók és a cigányok kereskedtek. Kínában a kereskedő kaszt tagjait kasztrálták, így érték el, hogy vagyonok felhalmozódása ne okozzon változásokat a rendben. Európában a középkor során számos népirtás előzte meg a holocaust néven elhíresült második világháborús eseményeket. A kamatszedés jogosságának elfogadásához fel kellett bomlania az egész gazdasági – kulturális – társadalmi rendszernek.

Az emberi kultúra nem időben fejlődik. Ma is létezik rabszolgaság, a busmanok nem tértek át az úgynevezett civilizált életmódok valamelyikére, sokan ma sem értik, hogy miért engedik tovább gazdagodni a gazdagokat, egyáltalán miért nem rekeszti ki valaki a kereskedőket az országhatáron kívülre?

Az önellátó gazdasági forma megszűnésének komoly szociálpolitikai következményei is vannak. Míg Írországban a vidékfejlesztés sikerrel alkalmazta főként a fiataloknál a földosztást inaktívak gazdasági vérkeringésbe történő bekapcsolására, hazánkban mind az önellátó élelmiszer termelés, mind a mezőgazdasági kisüzem halálra ítéltetett a 90-es évek elején. Az a Közös Agrár Politika (CAP), amely az EU költségvetésének 80%-át agrárszubvenciókra költötte, kelet európaiak millióit terelte ki a mezőgazdasági munkavállalói rétegből. Korábban kevesen rekedtek ki a szocialista munkaerőpiacról, de akiknek megélhetési gondjaik voltak, támaszkodhattak az önellátásra, sőt paradox módon a 68-as nagy gazdasági csoda éppen az élőmunka igényes mezőgazdasági termelés segítségével terelt be milliós nagyságrendű tömegeket a vállalkozások és ezzel a polgárosodás irányába.

Ezzel szemben az EU agrászubvenciói lehetővé tették, hogy a kelet európai piacokon az élelmiszer a nyugati túltermelésből olyan áron jelenjen meg, ami a takarmány és fűtési költséget fedezi, de munkabért, vagy technológiai fejlesztést nem tartalmaz. Ezzel az önellátó és az árutermelő mezőgazdaság itt is megszűnt létezni, mint, ahogy a nyugatiak sem tekintenek úgy a kertjükre, mint helyi élelemforrásra, de a két társadalom eltérőképpen fizeti meg az árát annak, ha állami pénzeszközökkel eltöröljük az önellátó gazdálkodási formák lehetőségét.

Drágább 4000 Ft-ért lóval felszántani kertet, bevetni, egy-két növényt, például a krumplit permetezni, mint az ezen a pénzen megvásárolható élelmiszer. Ezen kívül a mezőgazdasági kistermelésből feltételezhető profit is kiszámíthatatlanná vált, bármikor bármelyik piacon megjelenhetnek a nyugati tőkeerős konkurensek, 6-8 éve volt olyan, hogy a TESCO 12 Ft-ért jelentős mennyiségű káposztát dobott a piacra 12 Ft-os áron épp a káposzta betakarítás idején. Mivel már akkor sem lehetett a szüretelés költségeit sem realizálni egy ilyen felvásárlási áron, így a termelők teljes káosz közepén találták magukat.

A CAP hazai társadalmi költségeit természetesen mi viseljük! Az EU-nak soha senki nem nyújtotta be azt a számlát, nem kérdeztük, hogy vajon mennyibe kerül, hogy a 68-ban az élőmunka igényes mezőgazdasági termelésben sikereket felmutató hazai lendület megtörése, mennyibe kerül az ittenieknek! A 90-es évek fiataljai miből halmozhatnak fel egy lakáshitelhez szükséges önrészt? Azok, akik inaktívvá válnak, kiszorulnak a teljes foglalkoztatottság munkaerőpiacáról (4 millió polgártársunkról beszélünk!) pontosan miből is fognak megélni? El tudja őket tartani - és az 1.8 millió állami alkalmazottat - a munkaerőpiac maradék 2 millió adófizetője? Ha valaki rosszkedvű lesz a világnak ezen a táján, pontosan mikor találkozik majd olyan humán szolgáltatásokkal, amely ismét jókedvűvé, jövőbe tekintővé, siker orientálttá, humán orientálttá teszi őt? (Globe – Hofstede kutatásokban ezekben a dimenziókban meglehetősen leszerepeltünk)

Az az igazság, hogy az Amerikai Indiánok szerencsejáték monopóliuma mintájára meg kellene alkotni a kelet-európai szegények élőmunkaigényes mezőgazdaság termelői monopóliumát az EU-n belül, mert az itthoni szociális munkának óriási szüksége van olyan gazdaságfejlesztési terepekre, ahol alacsony információ igényű és alacsony tőkeigényű innovációról beszélünk. Errefelé, különösen vidéken nem tudok mit kezdeni szociálismunkásként a 4 milliós nagyságrendet kitevő - tőkekilátásokat tekintve katasztrofális helyzetben lévő és - iskolai végzettségét – piacképes tudását tekintve szintén kilátástalan helyzetben lévő klienseimmel.

Domschitz modelljében csak ebben az első két sceráióban találunk alacsony tőkeigényű és alacsony információ igényű környezetet, a 4 millió polgártársunk gondoljon bele, hogy elhagyja-e a középosztálybeli kultúráját és nekilendül-e a megélhetési bűnözésnek, a szegénységi kultúrának, vagy olyan új CAP alakul ki az EU-ban, amely nem tiltja az önellátó és/vagy mezőgazdasági kistermelői életmódot.

A következő cikkek jelennek majd meg:
  1. Archaikus kultúra - szegénységi kultúra
  2. Premodern kultúra - önellátó ember
  3. Vállalkozás világa - korai kapitalizmus
  4. Eszményképeket kergetve - szocializmus és társai
  5. Ipari jóléti társadalom - a nyugat, ami előtt hasra estünk anno
  6. Információs társadalom - a brókerek kora
  7. Tudás alapú társadalom - részvétel az életedben
  8. GAIA jövőkép - részvétel föld egészségének megteremtésében

5 komment

Címkék: oktatás társadalom 2008 közösségfejlesztés

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr92396466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica 2008.03.25. 21:21:34

Félelmetes kilátások! A legszebb az benne, hogy több ezer szociális munkás is munkanélküli! Tehát a kliens az önmaga kliense! Milyen ,,kezelést"is tudunk ajánlani? Vissza a gyökerekhez, mégiscsak jobb volt a feudális társadalom?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.03.26. 04:54:33

"...meg kellene alkotni a kelet-európai szegények élőmunkaigényes mezőgazdaság termelői monopóliumát az EU-n belül..." - no nem azé', de ahonnan én származom, az én jó paraszt rokonaim a "rendszerváltozás" óta ezt pofázzák. Azok a zseniális agrárpolitikusok, akik az elmúlt egy-két évtizedben az magyar agrárpolitikát "csinálták/csinálják" nem tudták/tudnák ezt? Ó, dehogy nem! Lassan, de biztosan közeledik az elszámoltatás ideje! - ezt is a parasztoktól tudom.
ü
bbjnick

dekoninckx (törölt) 2008.03.27. 14:23:27

Ugyanmá, a jövő az, hogy a nagybirtokon a génmódosított kajákat automata gépek termelik. Mi szükség itt az emberre, ha kényelmesebben és olcsóbban* is el lehet végezni azt a munkát?
:)
Tényleg, mi szükség az emberre egyáltalán, azon kívül, hogy a nem élőmunkaigényes tömegtermékeket elfogyasztja?????? Lassan az orvosokat kiváltják az okos DNS- és egyéb chipek, robotokkal műtenek, tanárok helyett digitális táblák tanítanak (azt nem lehet megalázni, de összetörni igen), sőt, szegény (nem csúcs)bankárokat is lassan felváltják az okosabb döntéstámogató rendszerek.
Mi szükség van az elavult biolényekre???

*olcsón (speciális, itt vissza nem adható hangsúllyal) = tóta w árpád rajzfilmsorozatának egyik kulcsszava

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2008.03.30. 03:35:19

Állami alkalmazottból nem 720-730 ezer van?

Clear-water 2010.05.03. 15:21:13

Talán reményt jelenthet(ne) az a tény, hogy a nyugati társadalmakban rohamosan terjed az ökológiai gazdálkodásból származó étel iránti kereslet, ami jóval több kézimunka réfordítással termelhető meg. A lakosság hajlandó dupla árat fizetni érte, míg a génkezelt árut visszarakja a polcra.
Lehetőség tehát van.

Üdv
süti beállítások módosítása