Hungarian Participation Democracy's Ghost.

I have been a community development social worker and NGO activist from 1988 until 2007 back in Hungary. I am using the democracy development single issue movement points of view to let people understand the current affairs. During the first 7 years I wrote nearly 1000 articles about employment, democracy development, agriculture NGO situation. After this election I decided I turn my blog to English.

Kommentek

RSS Feedek

RDH Blog - RSS 2.0 hírcsatorna

NOE bárkája

2008.03.05. 07:51 :: RDH

A civil szervezetek érdekképviseleti tevékenysége minden bizonnyal erőre kapott az elmúlt év során. Amikor a közvagyont kiszervezte a kormány egy pár fős bizottságba, vagy mikor a társadalmi és szakmai szervezetek intése ellenére elfogadták a TB törvényt, akkor a NOE az Élőlánc Magyarországért kivitte az utcára az embereket. A TB mentők csapatába újabb civil szervezetek csatlakoztak, a Védegylet, a Humanista Mozgalom, szakszervezetek és még sokan mások.

Nagyon nagy szükség lenne arra, hogy megerősödjön a civil érdekérvényesítés, sőt ha a jelenlegi pártok lelkén szárad az ország katasztrofális helyzete, az egyre nagyobb tömegben előttünk tornyosuló kihívások tömege, akkor az sem lenne hiábavaló, ha az erős civil mozgalmakból kialakulna „a várva várt harmadik erő”.

Múlt pénteken a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke aláírásával összehívták a Szociális Parlament ernyőszervezet alakuló ülését, amely magára vállalja a szociális érdekartikulációs tevékenység megszervezésének kihívását.

A felhívás szövege a következő:

A szervezett civil társadalom részvétele a társadalmi-szociális döntéshozatalban

Közös nyilatkozat és felhívás

 „A reformokkal kapcsolatos széleskörű konzultáció és párbeszéd igen fontos a munkaadók, munkavállalók és civil szektor képviselőivel. Nem csak a potenciális elfogadottság felmérése miatt, hanem azért is, hogy a javaslatok a különböző szereplők javaslataival gazdagodjanak. A formális konzultációnak az értéke csekély. A valódi párbeszéd olyan kompromisszumokon alapul, amelyek elismerik a különböző felek hozzájárulásait, és választ adnak aggodalmaikra. A kiegyensúlyozott reformfolyamatok fennmaradásának esélyei jobbak, mint azoké, melyek figyelmen kívül hagyják a költségek és hasznok megosztását.” (7. Európai Regionális Konferencia, ILO Főigazgatói jelentés)

2008. március 5.-én az alulírott szervezetek, a magyar szervezett civil társadalom tagjai létrehozták a „Szociális Parlamentet, hogy a magyar és európai szociális biztonsági modell helyreállításában, újraalkotásában és védelmében együttműködésüknek az eddigieknél szorosabb és hatékonyabb módját megvalósíthassák meg.

***

A magyar szervezett civil társadalom jelentős és meghatározó szervezetei már két éve küzdenek alkalmi jelleggel a Kormány megszorító politikája és önmagába zárt döntéshozatali tevékenysége ellen demonstrációkkal, élőláncokkal, konferenciákkal, felhívásokkal, a régebbi és a ma is tartó aláírásgyűjtéssel. E tevékenységünk során vált számunkra nyilvánvalóvá, hogy kimerültek a széttagolt érdekképviseleti fórumrendszer és az ad hoc jellegű koalícióalkotás lehetőségei.

Állandó közös jelenlétre van szükség. A demokrácia számunkra a „nép általi hatalomgyakorlás”, ahol a közpolitika munkamegosztásában kialakult szereplők közötti kapcsolatok folyamatosak, az érvek meghallgattatnak és a döntéshozatali kompetencia nem jelent megkérdőjelezhetetlen autoritást.

Nyílt, felelős és átlátható közpolitikai párbeszéd és döntéshozatal!

Ennek szervezeti kereteit kívánjuk létrehozni a „Szociális Parlament” megalakításával, a társadalmi-szociális szféra ügyeinek kezelésére. A Szociális Parlament nyílt, az érdekeltek közpolitikai-szakmai alapú érdekvédelmét segítő koordináció. Ebbeli minőségében konzultációs partnere kíván lenni mind a magyar Országgyűlésnek, mind a Kormánynak a közpolitikai döntések meghozatalában, végrehajtásában és a kormányzati folyamatok átláthatóságában. Az együttműködés nem jelent szervezeti önfeladást vagy valamifajta önállósult intézmény vagy testület létrehozását. Ugyanakkor nem mond le, és tagjai sem mondanak le civil akciók kezdeményezéséről, amennyiben a konzultációs folyamatok megfeneklenének, a partnerek érdemben nem vennék figyelembe az érdekképviselők álláspontját.

A koordináció működése

A „Szociális Parlamentben” együttműködő civil szervezetek az aktuális kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban álláspontot alakítanak ki, amelyet minden lehetséges fórumon képviselnek és érdemi tárgyalásokat folytatnak saját és a Szociális Parlament nevében. Ennek háttereként közép- vagy hosszabb távú tevékenységet is célszerű meghatározni, amellyel az elkövetkezendő időszakokra határozott társadalom- és szociálpolitikai program adható.

A „Szociális Parlament” résztvevői évente készítenek szociálpolitikai helyzetelemzést „Magyarországi társadalom- és szociálpolitikai helyzet” címen, amelyben a résztvevők stratégiai céljait és „Magyarországi Szociális Charta” címen stratégiai tevékenységeit határozzák meg. A jelentést plenáris ülésen fogadják el. E fórumon továbbá a tagok beszámolnak addigi közös munkáikról is.

A munka:

  • munkabizottságokban folyik, amelyeket az érdekelt szervezetek szervezetük által felhatalmazott képviselői és szakértői alkotnak meghatározott tárgyalási pozíciók kialakítására, azok nyilvánosságra hozatalára és konzultációs képviseletére. A munkabizottságok munkarendjüket és képviseletüket maguk szervezik, egy-egy adott ügyre jönnek létre és annak elévülésével megszűnnek.
  • A Szociális Parlament, mint koordinátor feladata, hogy a szervezett civil társadalom tagjainak számára a közpolitikai munka aktuális ügyeit monitorozza, jelezze az érdekeltséget és a létrejött munkabizottságoknak titkársági támogatást nyújtson, kommunikációját segítse és ellássa a találkozási pont szerepét. Önálló honlapot és belső információs hálózatot tart fenn. Általános kérdésekben gyűlést, konferenciát szervezhet tagjai számára, ahol szükség esetén szavazással véleményt nyilváníthatnak a résztvevők, amelynek eredményét közös cselekvésük alapjául ismerik el.
  • A Szociális Parlament alacsony költségvetéssel dolgozó koordinátor, a benne részvevő szervezetek erőforrásaiból és pályázati forrásokból tartja fenn magát.
  • A Szociális Parlamenthez csatlakozhatnak mindazok a társadalmi szervezetek, amelyek országosak és világos szociális kompetenciával és tevékenységgel rendelkeznek alapító okiratukból fakadóan és csatlakozásuk ellen a már bennlevő tagok nem tiltakoznak.
Március 5 a Szociális Parlament megkezdte munkáját:

Elfogadta a fenti Nyilatkozatot és a működési alapelveket.
Elindította a „Magyarországi Szociális Charta 2009” kidolgozását.
Állást foglalt, hogy

- A népszavazás ma a civil szervezetek és az állampolgárok számára megfelelő eszköz a közpolitikai döntéshozatalban Ezért:

  • Felszólít a március 9.-i népszavazáson való minél nagyobb részvételre és a három igen ajánlja a szavazóknak.
  • A szolidaritás elvű egészségügyi rendszer mellett kiállva folytatja az Albert-házaspár kérdésének népszavazásra való előkészítését, majd kampányát szervezi.
Budapest, 2008. március 5.

4 komment

Címkék: társadalom szervezetek érdekképviselet

Közösségi HR Társadalmi tervezési folyamatok támogatása. Munkaerőpiaci reintegrációs projektek előkészítése Részvételi Demokrácia Hálózat civilmandatum@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetelidemokracia.blog.hu/api/trackback/id/tr56366180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ica 2008.03.05. 08:47:36

Szerintem el kellene zavarni az összes ,,megélhetési politikust" és újra átgondolni a társadalmi szerződést. Az adósságspirál mellé mostmár egy hazugságspirál is tartozik. A laikus ember már nem képes önálló gondolkodásra, mert képtelen kihámozni a hazugságból igazsággá formált közbeszédből az ,,igazságot"!
Én is azt hiszem, hogy eljött az idő, amikor a civil társadalomnak lépnie kellene!

BeneGabor · http://harcter.hu 2008.03.05. 23:51:33

A harcter. hu honlapunkon megtalálható a "Civil Háló a Közjóért" gondolatsor, amelynek szervezését jelenleg is folytatjuk. Amennyiben a Szociális Parlament nem kíván párt intézménnyé válni, úgy csatlakozunk.
Ma rendszer képtelen megújulni és az alapvető népnemzeti érdekek sérelme nélkül, nem képes a politika működni.
Csak a civil Magyarország képes ebből a kátyúból kirántani az országot és a közbeszéd világában rendet és igazságot teremteni.
Sajnos lassan nekünk lesz szükségünk a háromszintű autonómiára, itt az anyaországban.
A jelmondatunk:
Honvédő, alkotmányos rend a cél!
A közvetlen demokrácia intézményrendszere vált szükségessé, s így ajánlom az engem nem ismerőknek, hogy a honlapunkon, a nevem alatt szereplő és idevágó írásokat olvassa át és tegyük le végre az alapokat.

Tisztelettel: Dr.Bene Gábor

BeneGabor · http://harcter 2008.03.06. 01:55:33

A FÉLELEM BÉRE

A magyar nép államának közalkalmazottai, ügyészei és rendőrei azt a technokrata diktátort szolgálják ki, aki pedig csalt, lopott és hazudott. Elcsalta a választásokat, ellopta és ellopatta a közvagyont és hazudott, mert egyedül ebben volt sikeres - éppen úgy - mint KISZ-es barátai.
A magyar nép államának védelmére felesküdött ügyészei, titkosszolgái és rendőrei segítettek, ennek a politikai és gazdasági maffiacsapatnak abban, hogy sikeresen létrehozzanak egy új államot, amely már nem a magyaroké, amely már nem a „magyar-banánköztársaság”, hanem egy magánosított párt és lobbi csapat országa, amelynek neve GYURCSÁNYISZTÁN.
Persze ne higgye senki, hogy ennek az államnak Gyurcsány Ferenc a vezetője, sokkal inkább a rabmadaras Kóka és a mögötte álló pénzhatalom. Fletót pedig - mint bábut - akkor teszik félre, amikor már elhasználódott és a közvagyon teljes elsíbolása megtörtént.
Ez az állam az, amely egyre kevésbé tudja titkolni valódi arculatát, amely egyre kevésbé képes megtéveszteni a saját támaszait, a közalkalmazottakat és különösen a rendőreit, ügyészeit. Ám nekik már hiába tűnik fel a hatalmi gátlástalanság, mohóság és a cinizmus. Elmúlt az idő, amíg lehetőségük volt arra, hogy az ERKÖLCSI megújulás szellemében és nagyon is egyszerűen, TÖRVÉNYES útra tereljék az ország sorsát. Csak egy bátor ügyész kellett volna, aki nem fogadja el a FÉLELEM bérét és kijelenti, hogy amit Fletó beismert az tulajdonképpen bizonyíték a bűnösségére, mert hatalmi pozícióját illegitim módon szerezte akkor, amikor a választásokon befolyásolta a szavazókat, törvénybe és az oktrojált alkotmányba ütköző eszközökkel.
Megsértette az alkotmányt, s ezzel a népszuverenitást. Persze egy bátor ügyész nem csak kijelenti mindezt, hanem igaza, jogi tudása és becsülete birtokában le is tartóztatja a hatalommal visszaélőt.
De minden bűnüldöző szerv és egyén LAPÍTOTT, és mint a Kaukázusi Krétakörben, kinyújtotta a tenyerét, s elfogadta a pénzt.(a Félelem Bérét!) Lassan azonban jön a fekete leves. Jönnek az újabb megszorítások, és nektek kedves ügyészek lassan de biztosan válik bizonytalanná a talaj. Minden diktatúrában így megy ez. Amíg szükség van rátok addig tart benneteket is a gazda, ha már nincs, akkor jönnek a csókosabbak. Persze a rendőröknek is csak addig lesz egy kicsit több a bérük, amíg kijövünk az utcára és fél tőlünk a hatalom.
A többi közalkalmazott már a GYURCSÁNYISZTÁNI rendszer béreit kapja, ami alig több a megélhetés nagyon szerény biztosításánál és lesz ez még éhbér, csak várjatok egy kicsit!
De rátok is kedves rendőrök csak addig lesz szükségük, amíg meg nem érkeznek az első külföldi egységek, hogy örökös – ideiglenességgel - állomásozzanak itt. A felsőbb vezetőkre is sor kerül majd rövidesen, hiszen az illegális hatalomgyakorlók félnek a nemzethez hű tisztektől, ügyészektől, titkosszolgáktól, stb. Kádár félelme a munkásőröktől, a Szovjet Hadsereg eltartásának és itt tartásának közvetlen oka. Gondoljátok, hogy Fletó nagyobb biztonságban van mostanában, mint kádár akkoriban?

Tekintsük át röviden, honnan kezdődött ez a legújabb kori magyar dráma?
Az 1949. augusztus 20.-án ránk kényszeríttet, ún. oktrojált alkotmányt, illetve annak még a szovjet megszállás alatt és önjelölt kerekasztal-lovagok általi módosított változatát is, lépten-nyomon megsértve, egyértelműen erőszakosan és törvényszegően, sőt ALKOTMÁNYSÉRTÉSSEKKEL került a hatalomba, egy kifejezetten ÉLETELLENES kormány. Kétévnyi hazudozás és trükközés után, szépen meggyőzte a - lakájmédia segítségével - a népet, hogy dübörög a gazdaság, s kolbászból van a kerítés. Később bevallotta, hogy nagy a baj és modernizációnak beállítva az állam elsorvasztást, csődbe viszi azt. Éppen úgy, mint a privatizálni vagy lenyúlni kiszemelt cégeket. Hiába, nagyúr a megszokás. Ráadásul csak a „csődbuliban” van neki gyakorlata, és becsődölt államot még nem „vásárolt” soha. Kíváncsi az ízére.
Szerencséjére a választási törvényük és oktrojált alkotmányuk, számos joghézagot rejt, ami persze nem véletlen, hanem éppen a hatalom megtartás, vagy visszaszerzés eszközeként funkcionál ma is. A nép most megkapta a FÉLELEM igazi BÉRÉT a hazugsággal kibélelt „modernizálást és reformokat” ami tulajdonképpen nadrágszíjhúzást, sőt a kamatrabszolgaság bilincsét jelenti, amelyeket az unokáink is örökölnek majd.
A nép hallgat, mi pedig a kormány megbuktatást túl kevésnek tartjuk, valódi rendszerváltást akarunk! Gyurcsányisztán totális alibi demokráciája, azaz a
pénzdiktatúra helyett, - mi egy másik - egy jogfolytonos Magyarországot akarunk, élhető demokráciát és a jogok és kötelezettségek egyensúlyát!
Tartsatok velünk, mert nincs más út!


Szeged, 2007-06-06 Dr. Bene Gábor MNB 2006

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.03.06. 04:18:48

Kedves Gábor!

Önök is hazai polgárok, joguk van a helyzetértékelésük után ilyen célokat kitűzni. A magam részéről én nem tudom elfogadni egy sor gesztusukat, azt gondolom, hogy többet árt mint használ. Már egyszer történt olyan egy új garnitúra elküldte a régit (bár nem eléggé). Önök nem beszélnek arról, hogy mit kezdenének a hatalommal. Kellene. A mostani garnitúra sem akar mit kezdeni azzal, hogy másfél kétmillió polgártársunknak van munkája a piaci oldalon. Hogyan tud ennyi ember eltartani másik 8 millió embert? Én sem tudom erre a kérdésre a választ, de biztos vagyok abban, hogy sok-sok helyi műhelyben erről gondolkodni kell. Attól tartok, hogy az Önök "Gyurcsány takarodj!" aktivitása távol tarja az embereket a lakossági fórumainktól. Azt a képet erősíti, hogy tehetetlenek vagyunk, és meg kell várnunk, amíg ezek a piócák elmennek. Maguktól nem fognak elmenni! Ebben az Önök "jószolgálati segítsége" eredményére várjunk?
Szerintem elpazarolt idővárni! Semmilyen csodatévő újcsapat nem tudja a receptet.Ehhez dolgozni kellene! Sokat - sokat gondolkodni! Én ennek a csapatnak elhiszem, hogy ez szándékában áll! Önöknek nem! Ott voltunk hídon legutóbb, láttuk, hogy a rendőrök bénították meg a várost, ott voltunk a TB törvény elleni szavazáskor a Kossuth téren, szánalmas volt!
süti beállítások módosítása